Osijek
CIJENA MESA NISKA, NO MNOGI KUPUJU “NA GRAME”

Kupci traže i “prst” slanine, “šaku” čvaraka
Objavljeno 24. listopada, 2014.

S nevjericom smo nedavno ustanovili kako se cijena kilograma limuna izjednačila s cijenom kilograma mesa.

I doista, gledajući sveukupnu ponudu mesa raznih vrsta u mesnicama na osječkoj tržnici, možemo se složiti da je cijena uglavnom pristupačna, ali čini se, unatoč svemu, samo nekima. Naime, prodavači svjedoče da većina kupaca meso kupuje doslovce na komad, odnosno na samo nekoliko dekagrama.

- Dođu pa traže "prst" ili "dva prsta" slanine, polovicu para pučke kobasice ili šaku čvaraka. Činjenica je da ljudi nemaju novca, jer se ranije nije gledalo na to hoće li kupiti primjerice šest, sedam ili deset kobasica. Sad doslovce gledaju svaki komad i nerijetko kažu da im damo neki kraći, manji, a samim tim i jeftiniji - svjedoči prodavačica u mesnici. Kaže kako je sa svježim mesom još gora situacija. Nisu samo umirovljenici ti koji kupuju meso na komad, nego i oni mlađi pa tako traže prodavače da im odrežu dvije što tanje šnicle ili 15-ak dekagrama mljevenog mesa. U to smo se uvjerili i u razgovoru s kupcima, no razumljivo, nitko od njih nije želio javno reći koliko je uštedio kupujući doista male količine mesa. Slično je i u mesnicama, gdje u ponudi imaju isključivo (jeftiniju) piletinu koja se, poznato je, prodaje i na stolovima u zatvorenom dijelu.

- Cijelo pile “dam” za 20 kuna, samo da prodam. Svježe je, čisto, ali opet teško se proda. Ljudi traže četvrtinu, a tako im ne mogu prodati - kaže prodavačica, potvrđujući još jednom kako više ni pristupačna cijena nije jamstvo brze prodaje.

Marija MIHELIĆ

VRSTA MESA CIJENA KN/KG

svinjski vrat 31,90

 prasetina 24

prasetina rolana 29,90

odojak 27,90

svinjska glava 7,5

svinjske nogice 5,5

svinjska srca 9,90

carsko meso 21,90

čvarci 32

goveđe kosti 2,5

juneći but 54,90

teletina 44,90

janjetina 49

pileći batkovi 24,90

pileće mljeveno meso 10

Zeleni četvrtak u znaku jabuke

Miris jabuka u šlafroku dočekao je kupce jučer tijekom Zelenog četvrtka kad su predstavljene jabuke iz OPG-a Mirele Kovačević, koja ima oko 5,5 hektara jabuka. Od Ljiljane Olujić iz Eko rural neta doznajemo da je Osječko-baranjska županija poznata po najvećem broju ekoloških proizvođača jabuka, a uz spomenutu slasticu jučer su posjetitelji mogli kušati i prirodan sok jabuke.

Možda ste propustili...

VLASTA RAMLJAK GOŠĆA SUSRETA UGODE

Najviše od svega volim teatar, on mi život znači

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

Najčitanije iz rubrike