Regija
SAVEZ MAĐARSKIH UDRUGA BELI MANASTIR

Obilježena godišnjica Mađarske revolucije
Objavljeno 24. listopada, 2014.

BELI MANASTIR - Godišnjicu Mađarske revolucije iz 1956. godine obilježili su jučer članovi belomanastirskog dijela Saveza mađarskih udruga. Prisjetili su se pri tome događanja iz te godine, kada su se Mađari, prvi u Europi, pobunili protiv tadašnje vlasti i sovjetske okupacije takozvanog istočnog bloka. Kako je istaknuo Šandor Juhas, predsjednik SMU-a i saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine, tih je dana pružen žestok otpora vlastodršcima, a revolucija je krvavo ugušena.

- Za posljedicu je imala pravi egzodus mađarskih intelektualaca i studenata. Zemlju je napustilo više od 18.000 ljudi, a dio njih je na zapad prebjegao preko ondašnje Jugoslavije, odnosno Hrvatske - objasnio je, naglasivši kako je jedan od prihvatnih centara bio smješten i u Belom Manastiru, u zgradi gdje su danas smješteni uredi državne uprave.

Upravo stoga, dodao je, članovi mađarske Državne udruge revolucionara iz 1956. na toj su zgradi 2001. godine postavili spomen-ploču, istaknuvši kako SMU od tada, svake godine, u povodu obljetnice Mađarske revolucije iz 1956. godine postavlja vijence i odaje počast preminulim sudionicima, što su učinili i jučer.

- Godišnjicu obilježavaju sve članice Saveza mađarskih udruga u RH, njih 46 - naglasio je Juhas. Nakon polaganja vijenaca podno spomen-ploče, u hotelu Patria organiziran je prigodan kulturni program.I.Getto

Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

Najčitanije iz rubrike