Regija
EU PROJEKT “MALO PODUZETNIŠTVO, VELIKE MOGUĆNOSTI”

Ergović: Ako ikako možete, izvozite u EU, ali poštujte rokove i ne srozavajte kvalitetu
Objavljeno 24. listopada, 2014.

SLAVONSKI BROD - O problemima poduzetnika u jednoj od najnerazvijenijih županija - Brodsko-posavskoj, o tome kako privući investitore, kako ojačati poduzetničke zone i stvoriti poduzetničku klimu bilo je riječi na okruglom stolu u sklopu edukativnog EU projekta “Malo poduzetništvo - velike mogućnosti”, vrijednog 112 tisuća eura, koji je počeo prije deset mjeseci, a trajat će do 21. studenoga ove godine, i provodi se kroz tri edukativna ciklusa.

- Do sada je osposobljeno 30 polaznika koji se žele baviti poduzetništvom, a nemaju dovoljno znanja te još toliko onih koji se već bave poduzetništvom, a nedostaju im znanja iz područja marketinga, financija, kao i treninzi za donositelje odluka u zajednici - naveo je resorni pročelnik BPŽ-a Marijan Štefanac.

Cilj je projekta pratiti indikatore - koliko će se ljudi zaposliti, koliko će se otvoriti novih poduzetničkih radnji i tvrtki te kakve će koristi od toga imati društvena zajednica.

Među primjere dobre poduzetničke prakse svakako se ubraja respektabilna tvrtka Ergo klamerice iz Lužana, koja već četiri desetljeća uspješno posluje, zapošljava 45 radnika, a više od 90 posto proizvoda izvozi.

- Uglavnom izvozimo u Europsku uniju, nešto u prekomorske zemlje. Poduzetnicima savjetujem da, ako ikako mogu, izvoze u Europu, samo da održe svoju riječ o pridržavanju rokova i kvaliteti, i nema problema s naplatom. Premda problema uvijek ima (državna uprava koja bi mogla biti fleksibilnija) nije sve tako crno, može se - uz malo više truda - kaže vlasnik Zvonimir Ergović i zaključuje da bi se poduzetnička klima u Brodsko-posavskoj županiji ipak trebala malo probuditi.

Brodska tvrtka Pegaz 20 godina proizvodi ugostiteljsku opremu, a njezin vlasnik Dario Turčinović očekuje da će mu provedba projekta pomoći u edukaciji, posebice u rješavanju konkretnih problema, poput naplate i tržišta.

- Imamo uvozne lobije, roba dolazi sa svih strana, od Kine do Turske, može biti i sumnjive kvalitete, no na tržištu prolazi samo ono najjeftinije. Nemamo nikakvu zaštitu, za razliku od drugih zemalja koje sufinanciraju izvoznike - kaže Turčinović.Marija Radošević

Do sada je osposobljeno

60

poduzetnika i onih koji to žele postati, a nedostaju im neka znanja

Brodskoj županiji 5 projekata

Koliko konkretni EU projekt pomaže poduzetnicima, pokazatelja još nema, no sve će poslužiti u pripremi županijske razvojne strategije koja će obuhvatiti razdoblje do 2020. godine. A Štefanac naglašava kako je BPŽ-u već odobreno pet novih projekata (u vrijednosti od oko 600 tsuća eura), po čemu se svrstava među prvih pet u RH.

Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

GLAZBENE I FILMSKE PROJEKCIJE, RADIONICE, KVIZ

Lapidarij idealno mjesto za događaje zanimljive svima

Najčitanije iz rubrike