Regija
SVINJOGOJCI RAZOČARANI

Unatoč dogovorima, butove
slavonskih svinja traži
samo nekolicina pršutara
Objavljeno 24. listopada, 2014.
Čini se da velik dio kupaca želi robu na crno, tvrde svinjogojci

ŽUPANJA – Izaslanstvo Klastera svinjogojaca Vukovarsko-srijemske županije CroPig proteklog je vikenda boravilo u Istri na 8. međunarodnom Sajmu pršuta u Tinjanu. Nadali su se da će napokon konkretizirati suradnju i na pregovore započete još početkom ove godine staviti točku na i, no kući su se vratili pomalo razočarani. Čini se kako je priča o povezivanju plave i zelene Hrvatske, odnosno slavonskih svinjogojca i istarskih pršutara, još uvijek na početku. Uzgajivači svinja bili su uvjereni da postoji veliki interes i prostor za suradnju i nadali su se da će ovaj put sjesti za stol i definirati sve pojedinosti, količinu, cijenu, utvrditi rokove i krenuti s isporukom mesa. Ali očito su previše očekivali.

- Nadali smo se da su nas pršutari shvatili ozbiljno i jednostavno mi je sada teško objasniti tu situaciju. Nismo razočarani u smislu da za suradnju nisu zainteresirani svi, ali velik dio njih nije. Kada su nas vidjeli na sajmu, bili su iznenađeni i njihova je reakcija bila: 'A i vi ste došli?' Ne znam što bih rekao. Već su nam nekoliko puta obećavali doći i na licu mjesta uvjeriti se u ono što im nudimo. I sada nam opet kažu da im pošaljemo novi službeni poziv i da će možda doći u studenome. To ćemo, naravno, učiniti i preostaje nam nadati se da ćemo za 2015. godinu možda nešto dogovoriti - razočaran je predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ-a Dobromir Čović.

Napominje da su uzgajivači genetiku svojih svinja već prilagodili pršutu, koji zahtijeva određenu kvalitetu mesa.

- Imamo pojedinačnih upita i ljudi su nam rekli doći, ali nije to ono što smo mi zamislili. Nije smisao cijele priče da nas nekoliko proda ovo malo svinja što imamo, nego da zajedničkim djelovanjem uspostavimo ozbiljnu i kontinuiranu suradnju. Da povećavamo proizvodnju, osiguramo si tržište i redovitu opskrbu butovima slavonskih svinja - kaže.

Čović ističe da su svinjogojci i osnovali klaster jer su shvatili da pojedinačnim nastupom malo toga mogu napraviti.

– Stvarno smo se maksimalno potrudili, prilagodili zahtjevima pršutara, ponudili maksimalnu kooperativnost i željeli smo ostvariti plodonosnu suradnju, a sada ispada da ćemo ponovno surađivati nas tri-četiri proizvođača odavde i dva-tri pršutara iz Istre. Možda smo se mi zanosili time da će netko jedva dočekati da ima gdje nabaviti sirovinu. Ali očito je tu nešto drugo u pitanju - kaže Čović.

- Vrijeme nas gazi, vrijeme prolazi, a pomaka nema. Mi svinjogojci gdje smo, tu smo. Stalno nam govore - trebate se udružiti jer ako želite ozbiljno raditi, morate biti pravni subjekt. To smo i napravili, osnovali klaster, koji nam je također obveza, a u konačnici se pokazalo da velik dio kupaca želi kupiti robu na crno. Na žalost, moram to reći, ali to je tako. Ispada da je glavni problem PDV - zaključuje predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ-a.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Slavonski uzgajivači genetiku svinja već su prilagodili pršutu

Dobromir Čović

predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ-a

Samo u Slavoniji svinje prema pravilniku za istarski pršut

Čović je uvjeren da pršutari na raspolaganju imaju veći izbor robe i idu linijom manjeg otpora. Napominje da proizvodnja istarskog pršuta ima pravilnike koji se moraju poštovati, a slavonski svinjogojci jedini imaju robu po tom pravilniku. Osim ako netko istarski pršut dokazuje uz potvrdu Hrvatske poljoprivredne agencije, gdje piše da su svinje uzgojene tri generacije u Hrvatskoj. A prema Čovićevim informacijama, kako kaže, iz pouzdanih izvora, oni taj papir nisu tražili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike