TvObzor
PRELJUB

Dvije verzije iste priče
Objavljeno 24. listopada, 2014.
Ova serija izdvaja se po rašomonskom stilu, odnosno, polovina epizode prikazuje njegovu stranu priče, a druga polovina njezinu stranu - a mi se pitamo čija je verzija istinita

Želim li gledati seriju u kojoj Dominic West vara Mauru Tierney? Da, bar jednu epizodu. “Tada sam bio sretan čovjek”, objašnjava Westov lik Noah, nastavnik i novopečeni pisac. “Bio sam ponosan na svoju obitelj. Prva knjiga tek mi je izišla. Sve što sam si obećao da ću ostvariti u mladim danima, ostvario sam. Ali? U tome je stvar - nema 'ali'. Kad se osvrnem, ne mogu vam reći zašto se to dogodilo.” Upravo “to“ tema je “Preljuba”, nove Showtimeove dramske serije, a najzanimljivija je činjenica da ne postoji očito objašnjenje zašto bi Noah varao svoju ženu. U nekim slučajevima, preljubi se događaju zbog toga što se partneri ne slažu jer jedno od njih ima slabosti s kojima se druga strana ne može nositi, ili zato što je jednom od partnera jednostavno dosadila druga polovica. Ponekad se, međutim, to jednostavno - dogodi.

“Preljub“ nudi pomalo iz stupca A, a pomalo iz stupca B. Noah je, kao što je već rekao, sretno oženjen s Helen. Njihov zajednički život nije savršen - njihovo četvero djece neprekidno se svađaju, Noin debitantski roman nije postao uspješan kako se nadao, a Helenin otac misli da njegov zet nije najbolji izbor za njegovu kćer - ali je dovoljno dobar, a pilot-epizoda iz Noine perspektive pojašnjava da ovdje nije riječ o ustajalom braku. S druge strane, njegova buduća ljubavnica Alison (Ruth Wilson) nedavno je doživjela tragediju koja se odrazila na njezin brak s Coleom (Joshua Jackson). U preokretu klasičnom za priče o preljubu, njih dvoje još uvijek spaja seks, ali emotivni jaz širok je poput oceana koji je udaljen samo nekoliko koraka od njihove stare kuće na plaži.

Još uvijek vam nije jasno zašto biste trebali gledati nekakvu izlizanu sapunicu o preljubu? Ova serija izdvaja se po rašomonskom stilu, odnosno, polovina epizode prikazuje njegovu stranu priče, a druga polovina njezinu stranu - a mi se pitamo čija je verzija istinita. Osim toga, vidimo da oboje preljubnika propituje ovo razdoblje nekoliko godina u budućnosti, kad ih pojedinačno, zbog nepoznatih razloga, ispituje policijski detektiv (što malo podsjeća na stil HBO-ovog “Pravog detektiva“). Tako su scene iz sadašnjosti vrlo složene, ne samo u pitanju perspektive nego i sjećanja. Primjerice, prema Noinim sjećanjima, Alison je bila agresor u toj vezi, dok ona stvari vidi posve drugačije. Kad sam prvi put čuo za ovu seriju, bio sam ravnodušan, čak i uz sjajne glumce i tvorce koji su uključeni u projekt. No, prva epizoda je vrlo dobra, ima jasan smjer, a ekipa izvrsno radi svoj posao. Bit će super ako stanu na prvobitno planiranih deset epizoda.

Piše: Adrian ANDREJEK

IZVORNI NAZIV: The Affair

ŽANR: drama

AUTORI: Sarah Treem, Hagai Levi

ULOGE: Dominic West, Ruth Wilson, Maura Tierney, Joshua Jackson

MREŽA: Showtime

OCJENA:

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike