TvObzor
ESKLUZIVNE PREMIJERE DVIJE NOVE SERIJE

Olive Kitteridge i Penny Dreadful na HBO-u
Objavljeno 24. listopada, 2014.
l Prva dva nastavka četverodijelne miniserije “Olive Kitteridge” bit će premijerno prikazana u ponedjeljak, 3. studenoga, u 20.05 sati samo dan nakon američke premijere

Home Box Office, vodeća televizijska mreža s ponosom najavljuje ekskluzivnu premijeru dvije nove dramske miniserije iz originalne produkcije. Prva je “Olive Ketteridge”, u kojoj glume Oskarovka Frances McDormand i za “Oscara“ nominirani Richard Jenkins. Riječ je o dirljivo slatkoj, zajedljivo smiješnoj priči o naizgled mirnome gradiću u Novoj Engleskoj rastrganom aferama, zločinima i tragedijom. Druga serija je “Penny Dreaful” horor-drama u kojoj glavnu ulogu glumi Eva Green (kao Vanessa Ives), odvija se u viktorijanskom Londonu iz čijih mračnih ulica vrebaju neki od najstrašnijih književnih likova – dr. Frankenstein, Dorian Gray, kao i slavni likovi iz romana “Drakula“.

Olive - profesorica matematike

U središtu priče duge 25 godina nalaze se Olive, profesorica matematike u osnovnoj školi, njezina veza s Henryjem, dobroćudnim gradskim ljekarnikom, njihov sin Christopher, koji prezire majčin način odgoja, te drugi stanovnici zajednice. Kao izvršni producenti serije potpisuju se Tom Hanks, Gary Goetzman, Frances McDormand i Jane Anderson. “Olive Kitteridge” tako je postala peta serija koju Hanks i Goetzman rade u suradnji s HBO-om, prateći Emmyjem nagrađeni “Pacifik”, te serije “John Adams”, “Združena braća” i “Od zemlje do mjeseca”.

Prva epizoda

Nakon što se asistentica Henryja Kitteridgea sruši pred njegovom ljekarnom u Crosbyju, gradiću u Maineu, on dovede mladu, bezazlenu Denise koja se za njega pokaže kao dašak svježega zraka. Henryjeva žena Olive, profesorica matematike i kolega profesor Jim O'Casey povezu kući iz škole Kevina Coulsona, stidljivog, inteligentnog učenika čija majka Rachel pati od depresije – to se međutim ne svidi Oliveinu sinu Christopheru. Kada nagovori ženu da skuha večeru za Denise i njezina muža, Henry ode u lov koji tragično završi. Nekoliko tjedana poslije i Olive doživi osobnu tragediju.

Najstrašniji likovi književnosti

Neki od najstrašnijih likova iz književnosti, uključujući dr. Frankensteina i njegova stvora, Doriana Graya i slavne likove iz romana „Dracula“, vrebaju najmračnijim zakutcima viktorijanskoga Londona. “Penny Dreadful” zastrašujući je psihološki triler koji isprepleće ove klasične originalne horor-priče u novu dramu za odrasle. Prve dvije, od ukupno osam epizoda prve sezone serijala, režirao je Juan Antonio Bayona, poznat po filmovima “The Orphanage” i “The Impossible”, za koji je talentirana Naomi Watts 2013. nominirana za Oscara. U ulozi Vanesse Ives gledat ćemo Evu Green, a mračnim ulicama Londona uz nju lutaju i Josh Hartnett, Timothy Dalton, Reeve Karney i Rory Kinnear.

Vanesse Ives i Ethan Chandler

Prekrasna, uglađena i zavodljiva Vanessa skriva brojne tajne i opasnosti. Radoznala je, pronicljiva, vidovita i talentiran je medij. Taj njezin talent od velike je pomoći ljudima u njezinoj blizini, posebice Sir Malcomu Murrayju, ali njoj predstavlja teško breme. Vanessini unutrašnji demoni njoj su veoma stvarni i ona se boji da će joj uništiti život. Šarmantni Amerikanac koji se našao zarobljen u najopskurnijim mjestima viktorijanskog Londona. Njegov šarm i drskost „smrt“ su za dame. Nakon što se kao revolveraš pridruži Sir Malcolmovoj misiji, Ethan upoznaje Bronu Croft, lijepu lokalnu damu, tajanstvene prošlosti. Ali, iza Ethanovih svijetlih očiju vrebaju mračne tajne. Od nečega bježi, a njegova problematična prošlost prijeti da će ga sustići. Afrički istraživač Sir Malcolm platio je visoku cijenu zbog svoje uzbudljive karijere. Iako je njegov dom ispunjen prekrasnim suvenirima s raznih putovanja, pust je bez njegove obitelji. Uz Vanessinu pomoć, odlučan je ispraviti svoje pogreške iz prošlosti, a najteži dio puta tek je pred njim.

Pripremio: Nikola KUČAR
SPOREDNE ULOGE

Zlatnim globusom ovjenčan Bill Murray („Izgubljeni u prijevodu“) pridružio se ekipi serije “Olive Kitteridge” kao Jack Kennison, a tu su i John Gallagher, Jr. (HBO serija „Uredništvo“) u ulozi Christophera, Olivinog i Henryjevog sina; za Emmyja nominirani Peter Mullan (Jim O’Casey) i mnogi drugi.

STRANI MEDIJI O “PENNY DREDFUL”

Prva sezona serije “Penny Dreadful“ osvojila je podjednako publiku i kritičare. Strani mediji za nju imaju samo riječi hvale. “Hollywood Reporter“ o njoj piše: “Evo nas na početku veoma neobične, očaravajuće, strašne, ali prije svega intrigantne i zabavne serije“; Los Angeles Times opisuje ju kao “zavodljivu, sa zavidnim popisom talenata iza kamere”, a Huffington Post primjećuje kako se radi o “raskošnoj poslastici za oči“.

EVA GREEN

U ulozi Vanesse Ives gledat ćemo francusku glumicu Evu Green (34), dobitnicu nagrade BAFTA 2007. godine za najbolju glumicu u usponu. Iste godine u njezine ruke stiglo je i britansko priznanje Empire Award, za ulogu u filmu “Casino Royale”. Eva (“Arsene Lupin”, “Kraljevstvo nebesko”, “Zlatni kompas”) rođena je u Parizu. Zanimljivo je da je 2006. godine odbila ulogu u filmu “Crna Dalija“. Omiljeni glumci su joj Orlando Bloom i Edward Norton.

“PENNY DREADFUL” PRVA EPIZODA

London 1891. Dok policija istražuje niz jezivih ubojstava, slavni istraživač Sir Malcolm Murray i neobična ljepotica Vanessa Ives znaju da je u igri nešto mračnije. Dok tragaju za bliskom osobom koja se izgubila, unovače američkoga revolveraša Ethana Chandlera i dr. Victora Frankensteina da im pomognu na tome putovanju.

JOSH HARTNETT

Josha Hartnetta (36) gledamo u ulozi Ethana Chandlera. Ovaj američki glumac i producent proslavio se već svojom prvom ulogom, u filmu “Noć vještica H20: 20 godina kasnije” (1998.), nakon koje su se zaredali “Dosje Alien”, “Pearl Harbor”, “Pad crnog jastreba” i “40 dana bez komada“. Za razliku od Eve Green, glumačke partnerice iz “Penny Dreadful“, Hartnett je prihvatio ulogu u filmu „Crna Dalija“. Prije nego što se otisnuo u svijet filma, radio je u lokalnoj prodavaonici i poznatim lancima brze hrane.

TIMOTHY DALTON

Slavnog istraživača Sir Malcolma glumi Timothy Dalton (70). Britanski kazališni, filmski i TV glumac, proslavio se ulogam Jamesa Bonda krajem 80-ih godina i ulogom Julija Cezara u miniseriji “Kleopatra“. Dalton je u rodnoj Engleskoj izgradio reputaciju jednog od najboljih šekspirijanskih glumaca na kazališnoj sceni.

Najčitanije iz rubrike