Svijet
NOVI SLUČAJEVI IZLJEČENJA JAČAJU OPTIMIZAM

Ebola se povlači, stiže marburška groznica?
Objavljeno 22. listopada, 2014.

Vijest o ozdravljenju američkog novinara Ashokaa Mukpoa od ebole, koji je u rujnu boravio u Liberiji, stigla je samo dan nakon što su mediji u utorak izvijestili da je od te strašne zarazne bolesti izliječena španjolska medicinska sestra Teresa Romero te pojačala optimizam da bi ebola ipak mogla biti zaustavljena.

Slučaj sestre Romero, koja se zarazila njegujući dvojicu svećenika pristiglih iz Afrike u madridskoj bolnici Carlos III., postao je poznat u cijelom svijetu nakon što je objavljeno da su zdravstene vlasti uspavale njezina psa iz straha da je njezin kućni ljubimac također zaražen ebolom. Glavni tajnik Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Senegalac Elhadj As Sy ustvrdio je jučer kako bi se epidemija ebole mogla suzbiti u roku od četiri do šest mjeseci. No, za slamanje epidemije ebole, kako je rekao, nužna je "dobra izolacija, dobar tretman slučajeva koji su potvrđeni te dobro, dostojanstveno i sigurno pokapanje preminulih". Od ebole je, nakon izbijanja epidemije prije deset mjeseci, do danas život izgubilo više od 4500 ljudi. Najviše je umrlih od ebole u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu, u zapadnoj Africi. Svoj obol borbi protiv ebole spremna je dati i Kuba, koja je jučer u Liberiju i Gvineju poslala 90 svojih liječnika i medicinskih sestara.

No, stanje na terenu je daleko od idealnog. Iz Sijera Leonea stigla je vijest o krvavim sukobima medicinske ekipe i lokalnih ljudi naoružanih mačetama, koji su odbili uzimanje krvi potencijalno zaraženoj suseljanki. U Ugandi, na drugom kraju Afrike, pojavila se marburška hemoragijska groznica, vrlo slična eboli, upozorili su jučer u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO). Ta je bolest, podsjeća WHO, prvi put identificirana 1967. godine tijekom epidemije u Marburgu i Frankfurtu, u Njemačkoj, te u Beogradu, u bivšoj Jugoslaviji.D.Celing

Možda ste propustili...

GRAĐANI SYDNEYJA SUOČENI S NOVIM UŽASOM

Više ozlijeđenih u novom napadu nožem

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana