Regija
CRNAC

Obljetnica dragovoljaca
Objavljeno 23. listopada, 2014.

U Domu kulture u Crncu obilježena je 24. obljetnica dragovoljnog uzimanja oružja prve grupe pripadnika pričuvnog sastava PP Orahovica 18. listopada 1990. godine. Prisutne su pozdravili Antun Grabovac, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja PP Orahovica 1990. – 1991., te predsjednici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, a potom i Mirko Mališ, načelnik općine Čačinci, Mato Damjan, načelnik općine Crnac, Tomislav Durmić, načelnik Općine Zdenci, Ivan Vekić, ratni ministar unutarnjih poslova te orahovački gradonačelnik Josip Nemec.

Grabovac je ratne suborce i uzvanike podsjetio na povijesne okolnosti stvaranja Hrvatske poručivši “Policajci i dragovoljci osnivači su demokracije na ovom području, jer su imali hrabrosti izraziti svoje mišljenje i spremnost za obranu Hrvatske od agresora”.

Kritički se osvrnuo prema različitim vladajućim strukturama koje, prema njegovu mišljenju, dovoljno ne vrednuju zasluge branitelja i Domovinski rat. Ratni ministar policije i doživotni počasni predsjednik UHBDDR PP Orahovica Ivan Vekić, vrlo je emotivno govorio o vremenu obrane Hrvatske, te pozvao hrvatske građane da „vrate dug poginulima svojim poštenim odnosom prema domovini“. Prisjećajući se početka Domovinskog rata, gradonačelnik Nemec rekao je da ovakve obljetnice služe tome da se prisjetimo onih koji su bili spremni svoju mladost i živote dati za slobodu Hrvatske.(V.G.)

Najčitanije iz rubrike