Osijek
I U KRIZI ODBIJAJU POSLODAVCE I PRISTOJNU ZARADU

Studenti ne bi radili vikendom, pozivaju se na vjeru, a zapravo se ne žele odreći izlazaka
Objavljeno 23. listopada, 2014.
Poslodavci su ipak u povlaštenom položaju jer je ponuda radne snage veća od potražnje

Teško je i zamisliti da bi netko u vrijeme opće nezaposlenosti odbio posao koji uključuje rad vikendom, i to za redovnu plaću od oko 3000 kuna, no u Osijeku toga ima.

Zanimljivo je da se to događa među studentskom populacijom koja, tvrdi nekolicina poslodavaca, odbija rad vikendom zbog njima triju najvažnijih razloga.

- Nekoliko studenata pozvao sam na razgovor za posao koji uključuje prodaju, redovitu plaću, ali i rad subotom i nedjeljom. Neki su me odbili jer vikendom žele izlaziti, a nekoliko ih je reklo da raditi nedjeljom nije kršćanski. Meni je to izvan svake pameti, posebice što sam im ponudio puno radno vrijeme, uz koliko-toliko pristojnu plaću - ispričao je poslodavac B.D. (podatci poznati redakciji) i dodaje da mu nije jasno da u vrijeme kada je, teorijski, više prodavaonica otvoreno nego zatvoreno nedjeljom, netko odbija rad i zaradu.

Tihomir Milinović, voditelj Studentskog servisa, pak, kaže kako se nije susreo s odbijanjem posla zbog nedjelje, ali zbog subote jest. Prisjeća se studentice koja je bila pozvana na razgovor u subotu, no odbila je otići i, srećom, postignut je kompromis. Milinović pojašnjava da su problem riješili tako što je na razgovor s poslodavcem išla u ponedjeljak. Iako slobode vjeroispovijesti mora biti, s obzirom da se neki studenti pozivaju ne to da rad nedjeljom nije kršćanski, Milinović kaže da su takve situacije rijetke.

Da radnici ne bi smjeli snositi posljedice zbog svojih uvjerenja smatra i Željko Bugarić, ravnatelj osječkog Zavoda za zapošljavanje.

- Važan je dogovor radnika i poslodavca i važno je odmah istaknuti na početku s čim se netko od njih ne slaže. Poslodavci su u povlaštenom položaju jer je ponuda radne snage veća od potražnje i cijena rada je niska. Grubo rečeno, ako netko neće raditi zbog vjeroispovijesti ili kakvog drugog uvjerenja, netko drugi hoće - zaključuje Bugarić.

Marija MIHELIĆ

Miroslav Brzica

tajnik Hrvatske udruge radničkih sindikata

Ne bi smjelo biti diskriminacije

- Bez volje obiju strana neće doći do sklapanja ugovora o radu. Mislim da ne bi smjelo biti diskriminacije po vjerskoj osnovi, no odmah treba reći o čemu se radi. U suprotnom, ako osoba ne dođe na posao subotom ili nedjeljom, to bi se moglo tretirati kao povreda radne obveze i neopravdani izostanak. Sjećam se osobno iz djetinjstva obitelji čija djeca subotom nisu išla u školu, i to im se toleriralo. Kod radnika je situacija drukčija, složenija i ne smije do nje doći bez obostranog dogovora i poštovanja.

Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

REGIONALNI ZNANSTVENI CENTAR PANONSKE HRVATSKE

Otkriveni talenti - lokomotiva razvoja

Najčitanije iz rubrike