Regija
PROGRAM DANA SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA 1991. – 2014.

Dan sjećanja pod sloganom
„Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“
Objavljeno 22. listopada, 2014.

VUKOVAR – Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2014. godine obilježavat će se pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ – od 11. do 20. studenoga, obznanjeno je na medijskoj konferenciji u gradskoj upravi.

Program je predstavio gradonačelnik Ivan Penava rekavši kako će i ove godine središnji dio biti Kolona sjećanja 18. studenoga iz dvorišta bolnice, ulicama grada, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata gdje će biti položeni vijenci i služena sveta misa za žrtve obrane Vukovara prije 23 godine. Ovogodišnju Kolonu sjećanja predvodit će pripadnici 4. bojne 3. gardijske brigade s pripadnicima 204. vukovarske brigade i braniteljskim udrugama Vukovara. Gradske vlasti još nisu donijele odluku hoće li Kolona sjećanja proći središtem grada preko Mosta J. M. Nicoliera s obzirom na to da se ovih dana očekuje mišljenje stručnjaka o (ne)narušenoj statici ili će se ići alternativnim pravcem, pokraj tržnice. Glavnina službenog programa obilježavanja 23. godišnjice ratne tragedije Vukovara slična je kao i prethodnih godina, a jednako je i to da ni prema kome iz Vukovara za 18. studenoga neće biti slane pozivnice.

– Pozivam sve građane Hrvatske koji se prema žrtvama Vukovara odnose s pijetetom neka nam se pridruže u davanju počasti sudionicima obrane Vukovara, grada simbola hrvatske slobode - kazao je Penava i zahvalio onima koji neće biti u Vukovaru što će toga dana u prozorima svojih kuća zapaliti svijeću za žrtve Vukovara 1991. Političke poruke, rekao je, tog su dana nepoželjne.

Upitan za dolazak predsjednika Republike, Sabora i Vlade koji se navode u protokolu polaganja vijenaca Penava je ponovio da su dobrodošli svi koji se „prema žrtvama i Vukovaru odnose s pijetetom“. On je potvrdno odgovorio i da će 18. studenoga osobno biti u dvorištu bolnice gdje će u 10 sati početi program, a potom se pridružiti Koloni sjećanja.

– I prošle godine je bila jedna kolona, i to mi, koji živimo u Vukovaru, vrlo dobro znamo. Imali smo kolonu od 100.000 ljudi i grupu od 200 ljudi. Ne znam zašto se i oni nisu priključili toj koloni. Nadamo se da će ove godine biti jedna kolona i da nikome neće pasti na pamet organizirati dvije, tri ili pet kolona. I državi je potrebna jedna kolona, jedan smjer i jedinstvo i to će biti poruka koju ćemo poslati iz Vukovara, rekao je Penava.

Na konferenciji je bio i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić koji je također upitan za dobrodošlicu državnom vrhu.

– Puno puta dosad smo rekli što mislimo. Mislim da se oni ne odnose s posebnim pijetetom prema Vukovaru jer vidimo kako se postupa s Vukovarom. Oni mogu doći, ali sigurno neće s pijetetom, već zato što moraju doći da ispune svoje obveze. O njima ovisi hoće li doći ili ne, mene to uopće ne zanima - kazao je Josić.S.Butigan

NEKA DOĐE TKO ŽELI ODATI POČAST ŽRTVAMA

S obzirom na prošlogodišnja zbivanja 18. studenoga, Josiću je bilo postavljeno i pitanje kakav doček pripremaju državnom vrhu. “Koliko se sjećam, i lani je bila jedna kolona, iako su neki vidjeli dvije ili tri. Uvijek bude jedna. Kako će biti, to ćemo vidjeti. Vidite što se događa u Zagrebu, prosvjedi, sve je moguće do tada. Neka dođe tko god želi odati počast žrtvama, a kako će biti, vidjet će se 18. studenoga”, zaključio je Josić.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike