Osijek
U PET GODINA OSJEČKOJ POLICIJI PRIJAVLJEN NESTANAK 771 OSOBE

Od 2004. nema informacija o sudbini dvanaest osoba
Objavljeno 23. listopada, 2014.
U PU osječko-baranjskoj nemaju dojava o trgovanju ljudima

Gotovo da nije bilo ulice u gradu u kojoj do nedjelje nije bila izvješena obavijest o nestanku osječkog studenta Josipa Križanovića. Nažalost, pronađen je mrtav.

U posljednjih deset godina s neizvjesnošću o sudbini svojih najmilijih živi 12 obitelji. Toliko nestalih osoba, naime, s područja koje pokriva PU osječko-baranjska još uvijek nije pronađeno.

Istodobno, ovoga mjeseca MUP je izišao s podacima o broju žrtava trgovanja ljudima, no u PU osječko-baranjskoj ističu da ni jedna od ukupno 47 osoba koje se smatraju žrtvama trgovanja ljudima nije sa šireg osječkog područja.

- Nemamo zabilježenih kaznenih djela te vrste i stanje je sigurnosti općenito na području naše PU vrlo povoljno i dobro. Od ukupno 771 osobe nestale u proteklih pet godina još uvijek tragamo za njih šest, odnosno za još šest osoba nestalih u razdoblju od 2004. do 2007. godine. Još uvijek pratimo sve dojave i u kontaktu smo s obiteljima - rekao je Darijo Premec, glasnogovornik PU osječko-baranjske, dodavši da se velik dio ukupnog broja nestalih a naknadno pronađenih osoba odnosi na osobe koje se udalje iz svojih kuća ili domova na dan ili dva i obično se pronađu na području PU, ali katkad i izvan nje.

Za razliku od mišljenja građana da je za potragu potrebno proći 24 sata nakon prijave nestanka neke osobe, napominje da policijski službenici odmah kreću u potragu za osobom.

- Ako posumnjate da je bliska osoba nestala, posebice maloljetna osoba, to je potrebno prijaviti najbližoj policijskoj postaji ili na broj 192, a nakon saznanja o nestanku odmah krećemo u potragu za njom. Inače, nema mjesta nikakvome strahu, a tome u prilog govori i smanjenje broja kaznenih djela teških krađa, razbojstava te ubojstava - kaže Premec.

Marija MIHELIĆ

Godina Broj prijavljenih nestalih osoba Broj osoba koje nisu pronađene 2009. 88 1 2010. 102 1 2011. 110 - 2012. 140 1 2013. 178 1 2014. 153 2

Petnaest godina prošlo je od Danijelova nestanka

Jedan od najmisterioznijih nestanaka datira iz 1999. godine, kad je iz kuće u Strossmayerovoj izišao Danijel Papratović. Petnaest godina poslije obitelj nema nikakve informacije o njegovu nestanku, a 13. prosinca bit će još jedna tužna godišnjica da ga nema. Podsjetimo, nakon što je otišao od kuće u kasnim poslijepodnevnim satima, Danijela je opsežno tražila policija. Istovremeno je obitelj samovoljno krenula u potragu ne samo u Hrvatskoj nego i izvan nje. Nažalost, za sada bez uspjeha.

Možda ste propustili...

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike