Regija
OLUJA S VJETROM BRŽIM OD 100 KM NA SAT

Stabla padala preko prometnica
i kabela, s kuća letjeli crjepovi
Objavljeno 23. listopada, 2014.

BELI MANASTIR/ĐAKOVO/SLATINA/ORAHOVICA/ SL. BROD - Olujno nevrijeme sa sjeverozapadnim vjetrom koji je dostizao brzinu veću od 100 kilometara na sat, zahvatilo je jučer ujutro veći dio Baranje. Samo u sat-dva palo je u prosjeku 20-ak litara oborina po četvornom metru. Sudeći prema prognozama meteorologa, tijekom jučerašnjeg, današnjeg i sutrašnjeg dana očekuje se 70-ak litara kiše, što je višegodišnji listopadski prosjek. Kiša je u potpunosti zaustavila sjetvu ozimina, u prvom redu pšenice, te berbu kukuruza i vađenje šećerne repe. “Imali smo četiri intervencije uklanjanja stabala. Jedno je popriječilo prometnicu Popovac - Branjina, dva su pala na prometnicu u Šumarini, kod groblja, a jedno na kuću u Kneževim Vinogradima i djelomice oštetilo krov”, kaže Daniel Časar, zamjenik zapovjednika JPVP Beli Manastir. Na društvenim mrežama javljaju kako je vjetar oborio i stablo kod belomanastirskog Doma zdravlja. Problema, već uobičajeno, bilo je i na podvožnjaku u Belom Manastiru, na državnoj prometnici Beli Manastir - Petlovac - Belišće. Jučer ujutro u mnogim je dijelovima Slavonije i Baranje nestalo električne energije.

I u Đakovštini je jak vjetar rušio stabla i drugo što mu se našlo na putu pa su na teren izišli pripadnici DVD-a Đakovo koji su prvu dojavu, doznajemo od zapovjednika Ivana Klemena, zaprimili oko 6.15 sati. U idućih sat i pol tri ekipe đakovačkih vatrogasaca izišle su na pet intervencija u Đakovu, prigradskim naseljima i 30-ak km udaljenoj Breznici Đakovačkoj, gdje je bor pao na kuće, srećom, bez veće štete. U svim intervencijama posrijedi su bila srušena stabla koje je vjetar čupao zbog plićeg korijenja. U Đakovu je vjetar stabla srušio preko ulice u Tvrtkovoj, Botićevoj, na križanju Pavićeve i Tvrtkove. Vjetar je oborio i stablo u Budrovcima.

Stabla su padala preko prometnica, pružnog prijelaza i električnih vodova i u Slatini i Orahovici, a s nekoliko kuća odletjeli su crjepovi. Na području Orahovice, kako je rekao zapovjednik DVD-a Orahovica Robert Orina, uz srušenu lipu i brezu u samom gradu, najviše je stradalo prigradsko naselje Donja Pištana, gdje je olujni vjetar odnio nekoliko krovova s gospodarskih zgrada. “Dosta je drveća palo na relaciji Duzluk - Petrov vrh uz prometnicu, a i po Orahovici je stradalo dosta krovova. Na terenu smo od ranih jutarnjih sati, a zbog broja oštećenih krovova nekoliko ćemo dana raditi na otklanjanju šteta”, zaključio je Orina.

Stabla su kidala električne kabele i na području od Slavonskog Broda do Vrpolja. Srećom, nije bilo stradalih osoba ni veće materijalne štete. Orkansko nevrijeme poharalo je i Požeštinu.(I.G./S.Ž./P.Ž./V.G./M.R.)

Đurđenovčani i bez vode

Đurđenovčani su jučer prijepodne satima imali manjih problema s normalnom opskrbom vode, jer je vjetar odlomio stablo u Zvjezdanoj ulici kod potoka Bukvik, koje je palo na vodoopskrbni cjevovod. Nakon što je stablo uklonjeno, komunalne ekipe tijekom cijeloga su prijepodneva popravljale kvar na vodovodu. Kako nas je izvijestio direktor Vodorada d.o.o. Oliver Abičić, pojedini dijelovi Đurđenovca i prijepodne su imali vodu, a na području oko Zvjezdane ulice poslijepodne je uspostavljena redovita opskrba vodom. (S.F.)

Možda ste propustili...

OBILJEŽEN DAN OPĆINE BIZOVAC

Projekte razvijaju uz sufinanciranja

Najčitanije iz rubrike