Ekonomija
SAVJETODAVNA SLUŽBA

127 savjetodavaca kreće u educiranje o sigurnom rukovanju pesticidima
Objavljeno 22. listopada, 2014.

Ovlašteni predavači Savjetodavne službe, njih 127, organiziranih u županijske timove, na cijelom području Republike Hrvatske kreću u educiranje o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticidima.

Valja istaći da je direktivom EU parlamenta i vijeća te hrvatskim zakonom o održivoj uporabi pesticida, određeno da svi profesionalni korisnici, distributeri i savjetnici moraju imati primjerenu izobrazbu o sigurnom rukovanju i pravilnoj primjeni pesticida.

Savjetodavnu službu ovlastilo je za provođenje izobrazbe Ministarstvo poljoprivrede.

“Ovlaštenje se odnosi na izobrazbu profesionalnih korisnika: obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG-a) i drugih poljoprivrednika te tvrtki koje se bave poljoprivrednom proizvodnjom (d.d., d.o.o. i zadruge). Izobrazbu ćemo provoditi kroz trodnevne tečajeve, prema 15-satnom programu odobrenom od Ministarstva poljoprivrede”, navode iz Savjetodavne službe.

Ujedno napominju i kako će se na temelju položenog pisanog ispita nakon izobrazbe dobiti potvrda o položenom ispitu te naknadno identifikacijska iskaznica kojom se dokazuje pravo nabave i primjene pesticida namijenjenih profesionalnim korisnicima.

Valja i posebno napomenuti kako svi profesionalni korisnici pesticida moraju završiti izobrazbu do 26. studenoga 2015., a budući da je riječ o vrlo velikom broju korisnika, poželjno je što prije uključiti se u izobrazbu.

Zainteresirani se mogu javiti koordinatorima županijskih timova ovlaštenih predavača, čije kontakte mogu naći na mrežnim stranicama: http://www.savjetodavna.hr/Z.Rupčić

BEZ POTVRDE O EDUKACIJI NEĆE SE MOĆI NABAVLJATI PESTICIDI

Na temelju položenog pisanog ispita nakon izobrazbe, dobiva se potvrda o položenom ispitu te naknadno identifikacijska iskaznica kojom se dokazuje pravo nabave i primjene pesticida namijenjenih profesionalnim korisnicima. Uvjet za pohađanje izobrazbe je navršenih 18 godina i završena minimalno osnovna škola, ističu iz Savjetodavne službe.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike