Ekonomija
LIPIK GLAS

U modernizaciju proizvodnje uloženo 1,5 milijuna eura
Objavljeno 23. listopada, 2014.
Lipik glas od 2001. godine u vlasništvu talijanske grupacije "Finind Group"

Kriza je za Lipik glas završila i nakon pet godina u ovoj se tvrtki ponovno investira.

Za modernizaciju proizvodnje talijanski su vlasnici u ovoj godini dali oko 1,5 milijuna eura, kazao je direktor Lipik glasa Danijel Zadjelović.

Za potrebe Lipik glasa najprije su kupljeni polovni strojevi iz tvornice u vlasništvu francuske tvrtke "Saint Gobain", koju je ona zatvorila u Belgiji.

Riječ je o četiri linije za rezanje i bušenje stakla, dvije perilice i liniji za sitotisak, ukupne vrijednosti 400 tisuća eura. Ti strojevi već su dopremljeni u Lipik i sad se “dotjeruju” no, budući da njihova montaža zahtijeva određene preinake u postojećim halama, oni će u funkciji biti sredinom iduće godine.

- Najnovija investicija vrijedna je 800 tisuća eura, a uspjeli smo kupiti potpuno nove strojeve od tvrtke koja je, nakon što ih je nabavila, propala. Radi se o autoklavu i tzv. “clean room”, ili “čistoj sobi”, a služi za spajanje stakala u posebnim uvjetima. Ovim investicijama treba dodati još neke manje kao što je uređenje garderobe i slično pa dolazimo do iznosa od 1,5 milijuna eura. Nabavom novih strojeva povećat ćemo kapacitete, bit ćemo brži i kvalitetniji i sa svojim proizvodima konkurentniji na tržištu. Sve to jasno govori kako vlasnici žele ovdje nastaviti s proizvodnjom – istakao je Zadjelović.

Lipik glas je od 2001. godine u vlasništvu talijanske grupacije "Finind Group", a dvije godine kasnije počela je serijska proizvodnja autostakala. Riječ je o proizvodnji za niskoserijska, visokobudžetna vozila tipa Bentley, Lamborghini, McLaren i druga. Nažalost, ekonomska kriza odrazila se i na autoindustriju koja sada u Lipik glasu čini 60 posto proizvodnje, tako da je proteklih godina došlo do otpuštanja dijela radnika (prije krize bilo ih je zaposleno oko 200), išlo se masovno “na čekanje”, plaće su smanjene i bile su neredovite...

Smanjenjem broja radnika i maksimalnom štednjom negativni trendovi su zaustavljeni pa je u posljednje dvije godine poslovanje bilo pozitivno.

AGM Kruna

Danijel Zadjelović

direktor Lipik glasa

Plaće su redovite

- U ovoj godini plaće se isplaćuju redovito, a i sve druge obveze podmirujemo redovito. Pojavili su se i neki novi kupci, poput Jaguara i Bugattia, tako da nam je proizvodnja osigurana i u idućoj godini. Kada će biti novog zapošljavanja radnika, u ovom trenutku ne mogu reći, izvjesno je međutim, kako će biti prekvalifikacija među postojećima – dodao je Zadjelović.

60 %

proizvodnje u Lipik glasu odvija se za potrebe autoindustrije

Možda ste propustili...

DOĆI ĆE DO POVEĆANJA CIJENA SVIH VRSTA VOĆA

Štete od mraza u cijeloj Hrvatskoj

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike