Kultura
IZLOŽBA I PROMOCIJA U OSJEČKOM MUZEJU LIKOVNIH UMJETNOSTI

Monografija iz pera Zdenka Rusa i samostalna izložba Stjepana Gračana
Objavljeno 23. listopada, 2014.

OSIJEK - Monografija “Stjepan Gračan” autora Zdenka Rusa i otvorenje samostalne izložbe akademskog kipara Stjepana Gračana “Kolaži 1962. – 1966./1972.” održat će se danas (u četvrtak, 23. listopada, u 19 sati) u Muzeju likovnih umjetnosti. Monografiju, reliziranu 2014. kao projekt MLU i ALU u Zagrebu, predstavit će Zdenko Rus, Stjepan Gračan i Vlastimir Kusik. Izložba se postavlja prigodom predstavljanja monografije i donosi dvije specifične, po likovnoj tehnici slične, no kronološki i problemski različite grupacije likovnih radova Stjepana Gračana. Riječ je o do sada nepoznatom segmentu umjetnikova rada – njegovim kolažima, koji do sada nisu bili izlagani. Nastali su 60-ih, tijekom samih formativnih početaka Gračanove umjetničke prakse, odnosno 1972., u zrelom razdoblju stvaralaštva, kada Stjepan Gračan djeluje kao frontmen i ideolog Likovne grupe Biafra. Izložba će se moći pogledati do 2. studenoga, a kustos je mr. sc. Daniel Zec.

Uz kolaže, bit će izložena i skulptura Bez naziva XL iz 1981. (poliester, boja, drvo, v. 173 cm), koju je umjetnik poklonio MLU. Stjepan Gračan jedan je od umjetnika koji su ostavili dubok i distinktivan trag u povijesti hrvatskoga kiparstva, a njegov izniman umjetnički rad potvrđen je monografijom, koju predstavljamo u Muzeju likovnih umjetnosti. Stoga smo izuzetno počašćeni umjetnikovom širokom gestom donacije jednoga kiparskog djela iz njegova opusa, ističe u povodu izložbe Daniel Zec.

“Sve je moguće, pa i to da se kolaži Stjepana Gračana koji su nastajali od 1962. do 1966. te oni iz 1972., prvi put javno izlažu. To je posve nepoznat materijal i samo zahvaljujući tomu što ih je autor predao Ljerki Mifki, spisateljici i likovnoj kritičarki koja je izrazila želju o njima pisati, spašeni su da ne završe u trijumfu velikog požara Gračanova atelijera u lijevom krilu dvorca Siksta u Jakovlju u veljači 1979. Predgovor nije napisan, izložba kolaža nije bila održana, godinama su ležali u Mifkinu stanu. Sada izlaze na svjetla pozornice, i mada već pomalo požutjeli, djeluju savršeno novi, blistavi u svojoj kreaciji. Nekolicina ih je reproducirana u Gračanovoj monografiji”, piše, između ostaloga, u predgovoru Zdenka Rusa. N.Vekić

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike