Gastro
GASTRONAUTI UŽIVALI U KOPRIVNIČKOM I ĐURĐEVAČKOM KRAJU

Koprive, picoki i renesansna večera uz slavonska vina
Objavljeno 23. listopada, 2014.
Svaki je gastronaut dobio i kopiju originalnog recepta s natjecanja - srneći file punjen smjesom od šampinjona, luka i svinjskog mozga

Tko bi još rekao da koprive, osim što su ljekovite, mogu biti i ukusne? Još jedan susret Gastronaut kluba iza nas je, a tematski je bio povezan uz koprivu – degustaciju jela s tom biljkom te upoznavanje s proizvodnjom tjestenine.

Nakon čarobnog Hvara te Krka, hedonisti i poštovatelji jela i pića zaputili su se u koprivnički kraj i uživali u onom najboljem što taj kraj može ponuditi. Neumorna Karin Mimica, voditeljica kluba, potrudila se da se tri dana pretvore u pravo uživanje. Nakon domaćih biljnih likera i likera od koprive, kušala se biskvitna rolada sa svježim sirom i prženim sezamom, koprivine košarice s bučinim sjemenkama, koprivničke pogačice, zelene lazanje od koprive sa šampinjonima i vrganjima, široki zeleni rezanci na podravski način te pileći file pržen u lješnjacima. Nije bilo kraja ljepoti okusa kada su na red došle tortice od palente i koprive, koprivnjaki (medenjaci s koprivom), orahnjača, makovnjača te koprivina pita s jogurtom i brusnicom. Sve se to zalijevalo vrhunskim slavonskim vinima, a Tomislav Prekl iz Belja d.d. te Igor Hruškar iz PP Orahovica, potrudili su se da nam svojim pojašnjenjima graševine, silvanaca i merlota i uzbudljivim pričama o vinu život dodatno uljepšaju. Privremeno utočište Gastronauta bio je Hotel Picok, u Đurđevcu, gdje nas je odmah dočekao med lokalne Udruge pčelara. Nakon degustacije šetalo se gradićem prema Starom gradu i legendi o picokima, kratki koncert udruge cimbalista i galeriji. Degustiralo se tu i vino podravskog vinogorja u Udruzi vinara Đurđevca, a prije veličanstvene večere u restoranu Sv. Martin hotela Picok.

Objed naziva Priča o Đurđevcu i picokima, počeo je piletinom s preljevom od domaćeg vrhnja i hrena na podlozi od matovilca s bučinim uljem začinjeno domaćim sirom prga, a nastavio se fileom dravskog soma Sekuline u umaku od vina na kelju i prosenoj kaši uz vrhunski Chardonnay Belje. Poslastica večeri bila je srneća pisanica Jatagan uz Goldberg Merlot Belje i orahovačku Frankovku, prvo nagrađeno hrvatsko jelo u Milanu 1984. godine, a svaki je gastronaut dobio i kopiju originalnog recepta s natjecanja kojeg će i vaš novinar podijeliti s vama. Riječ je o srnećem fileu punjenom smjesom od šampinjona, luka i svinjskog mozga, posluženog sa stola koji simbolizira utvrdu starog grada s pisanicama nabodenim na jataganu (jatagan – turski mač, nap.a.). Jelo se posluživalo uz elitnu postrojbu Đuroka na čelu s kapetanom grada, a prilog su bili rezanci od koprive, pohane bukovače i okruglice sa šljivama. Kako to uvijek biva, desert mora biti čaroban, za što se također pobrinuo Božo Jurišić, šef kuhinje. Odlično je stigla kukuruzna zlevanka uz vrhunski orahovački Silvanac jezerac, pravljena od kukuruza mljevenog na kamenu posljednje vodenice malog podravskog mjesta Sveta Ana. Što bi bila večera bez muzike, a za to se pobrinuo tamburaški sastav Zgubidani te više nego zanimljivi Gruntovec bend koji su svirali na čudnim instrumentima.

Utorak je bio dan za Podravku. Autubusom vožnja do Koprivnice nije dugo trajala, a poznati proizvođač Vegete ugostio nas je kao velikog prijatelja i proveo kroz pogone Panonske pivovare, juha, Vegete... Uslijedio je posjet vinariji Pomona Koprivnica koja se diči finim vinima te ručak u restoranu Štagelj, show cooking s 22 jela s Podravkinim proizvodima, posjet Muzeju prehrane i obilazak vinograda Pere Cika, degustacija vina i finog vinskog gulaša.

Ono što je svakako za pamćenje, renesansna je večera u restoranu Podravska klet. Goste su s bakljama dočekale Koprivničke haramije i konobari u renesansnoj odori, a dodatni je ugođaj stvarala renesansna glazba. Kraljevski je kuhar pričao priču o jelima, a te su se noći štovatelji jela i pića sladili veprovim hrbatom na kosanoj masti, pečenim hrbatom mladog vepra u kosanoj masti s paštetom od divljači, gulašem od mesa divljači s mediteranskim biljem, klekovim bobicama i trgancima od pšeničnog brašna servirano u kruhu. Kraljevski pladanja sve je ostavio bez zraka. Uz beljsku graševinu i orahovačku frankovku odlično je "sjela" rolada od kopuna s đumbirom i nadjevom od kopriva u umaku od kestena, svinjski file na maču s tikvicama začinjeno anisom i gorušicom, čarobnim zalogajčićima (jetricom omotanoj mesnatom slaninom na hajdinskoj kaši s porilukom), špikanom butu jelena lopatara na kremi od koprive i palačinkom od badema. Ne treba ni reći da slatke pogače sa šumskim voćem uz orahovački Jezerac odlično pašu, a o pogačama od prosene kaše s pekmezom i plodovima brusnice i borovnice da i ne govorimo. Dugo je trajala renesansna večera, a ujutro je trebalo u kulturno uzdizanje. Ranog popodneva krenulo se u Hlebine u obilazak Galerije naivne umjetnosti i kuće Ivana Generalića, a točno u podne završilo na degustaciji "rezanog" piva (pola crno, pola bijelo nap.a.), fileka, graha i gulaša te sira prga u koprivničkom Kralušu. Priča o Gastronautima ide dalje, već se novi susret planira za idući mjesec. A gdje će biti - slatka je tajna...

Slobodan KADIĆ
Gastronomska tema

Klub Gastronaut počeo je s radom u prosincu 1999. godine.

- Vodeći hrvatski ugostitelji, stručnjaci u enologiji, ugostiteljstvu, u teoriji i praksi prehrane i osobe koje smatraju da svojim angažmanom mogu pridonijeti unaprjeđenju gastronomske kulture, pokrenuli su zajednički niz gastronomskih okruglih stolova, predavanja, razmjena iskustava i predočavanja svojih saznanja javnosti – ističe Mimica, naglasivši da se klupska okupljanja organiziraju diljem Hrvatske, a domaćin svakog susreta na kome se obrađuje zadana gastronomska tema drugi je objekt i grad.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike