Svijet
OFENZIVA KAO ODGOVOR NA UKLJUČIVANJE TURSKE U SUKOB

Kobani gori, islamisti napadaju bez prestanka
Objavljeno 22. listopada, 2014.
Kurdski borci odolijevaju najmasovnijim napadima do sada

Borci Islamske države (IS) pokrenuli su nove napade iz svih smjerova na sirijski grad Kobani, nekoliko sati nakon što je objavljeno da je Kurdima dopremljeno oružje. Pokrenuto je 15 gotovo simultanih napada na kurdske snage na sjeveru Iraka, javlja CNN.

Masovni napad na Kobani potvrdio je i direktor sirijske Opservatorije za ljudska prava Rami Abdel Rahman, prenijela je agencija AFP. Aktivisti su javili da su se čule detonacije u gradu Kobaniju u večernjim satima, a registrirana su i dva samoubilačka napada sjeverno od grada, u očiglednoj namjeri da se grad odsiječe od Turske, navodi francuska agencija. Borci IS-a tražili su pojačanje iz grada Džarabulusa, zapadno od Kobanija, a aktivisti javljaju da su pokrenuli još jedan front u Iraku, napadom na kurdsko mjesto Kana Tapa, gdje je ubijeno najmanje deset ljudi. Stanovništvo je počelo bježati, polovina od približno 9000 stanovnika, koliko živi u ovom gradiću, u zbijegu je. Militanti IS-a obnovili su borbe zbog povećane aktivnosti na diplomatskom frontu, pojačanih zračnih udara na kurdski Kobani i uključenja Turske koja je navela da će "pomoći tako što će podržati iračke Kurde", dok je američki državni sekretar John Kerry izjavio da "nije moralno okrenuti leđa kurdskoj zajednici koja se bori protiv IS-a". Zapovjednik IS-a dovezao je vojni kamion pun eksploziva na punkt kurdskih snaga, nakon čega je ubijeno šest i teško ranjeno sedam osoba, izjavio je glasnogovornik kurdskih snaga Said Mamazeen, javlja CNN. U gotovo isto vrijeme, pripadnici IS-a izvršili su napad na Niniva dolinu u blizini granice, ali taj napad uspješno je odbijen uz pomoć europskog i američkog oružja, rekao je glasnogovornik Mamazeen. Još jedan kurdski vojni dužnosnik, koji je tražio da ne bude imenovan zbog sigurnosnih razloga, rekao je da uprkos napadima teško da će IS preuzeti kontrolu zbog velikog broja pripadnika kurdskih snaga na tom području.

Vuk TEŠIJA
Kurdska televizija pjesmom ismijala Islamsku državu

Kurdska televizija pridružila se otporu Islamskoj državi koristeći ismijavanje militanata, proglašavajući ih ljudima bez mozga. Satirični video objavljen na kurdskoj televiziji počinje s opisom "bradatih i prljavih militanata koji u glavi nemaju apsolutno ništa". IS-u se pripisuje i seks sa životinjama u stihu "muzemo koze čak i ako su mužjaci". Performans prati ritam u stilu dječje pjesme kako bi ismijali ekstremističku grupu koja je počela osvajati velike teritorije Bliskog istoka i nameće svoju verziju islama.

Najčitanije iz rubrike