Osijek
OPĆINA ANTUNOVAC POKRENULA ČETIRI MILIJUNA KUNA VRIJEDNE EKOLOŠKE PROJEKTE

Anušić: Postavljamo visoke ekološke standarde
Objavljeno 22. listopada, 2014.

Općina Antunovac već duže vrijeme mnogo radi na energetskoj učinkovitosti i zaštiti okoliša. Dobar su primjer mještanima dali postavivši fotonaponske elektrane na objekte u općinskom vlasništvu na području Antunovca i Ivanovca. Donačelnica Nataša Tramišak kaže kako su tim projektom postigli značajne uštede.

No to je samo jedan od projekata poboljšanja ekonomske učinkovitosti. Prema riječima općinskog načelnika Ivana Anušića, pokrenuli su sedam programa prema Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama, za selektiranje otpada, projektiranje i gradnju reciklažnog dvorišta, energetsko certificiranje javnih zgrada te dva projekta za energetski učinkovitu i ekološku javnu rasvjetu.

- Ovim programima Općina Antunovac postavlja visoke standarde u izgradnji ekološki prihvatljivih obiteljskih kuća i među svojim stanovnicima gradi svijest o potrebi zaštite okoliša. Ukupna je vrijednost tih programa gotovo četiri milijuna kuna, a općina, kao područje od posebne državne skrbi, od Fonda ima odobreno sufinanciranje u iznosu od 80 posto troškova, odnosno do 3,1 milijun kuna, a ostatak, približno 776 tisuća kuna sufinancirati će Općina. Za Program povećanja energetske učinkovitosti u kućanstvima na području općine Antunovac vrijednost projekta je 1,25 milijuna kuna, od čega Fond sufinancira milijun kuna, a Općina 31 tisuću kn, što je ukupno 82,5 posto iznosa ulaganja, a ostatak snose odabrani korisnici koji su se natjecali na natječaju – kaže načelnik Anušić.

Tako su od pristigle 63 prijave Povjerenstvo za odabir korisnika odabralo 31 prijavu, odnosno obiteljsku kuća koja će moći koristiti subvenciju Fonda i Općine.D.Pejić

Stolarija, fasada, certifikat...

Subvencijska su sredstva namijenjena za zamjenu vanjske stolarije, toplinsku izolaciju obiteljskih kuća, povećanje energetske učinkovitosti sustava grijanja ugradnjom plinskih kondenzacijskih kotlova, povećanje energetske učinkovitosti sustava prozračivanja ugradnjom uređaja za povrat topline te energetski pregled i energetski certifikat.

Možda ste propustili...

FAKULTET PRIMIJENJENE MATEMATIKE

Diploma koja jamči brz nalazak posla

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

Najčitanije iz rubrike