Osijek
UDRUGA ŠOKAČKA GRANA S INCIJATIVOM ZA PODIZANJEM SPOMENIKA

Veliki koncert za poprsje Julija Njikoša
Objavljeno 22. listopada, 2014.

Veliki koncert u povodu 90. obljetnice rođenja Julija Njikoša, u organizaciji kulturne udruge Šokačka grana, održat će se u nedjelju, 26. listopada, s početkom u 19 sati, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku.

Ono što je osobitost ovogodišnjih Četvrtih dana Julija Njikoša i Velikog koncerta u HNK-u jest činjenica da će sav prihod od prodanih ulaznica biti uplaćen na račun čija je svrha podizanje poprsja uglednom hrvatskom hrvatskom glazbeniku i tamburašu na Preradovićevu šetalištu. To nam je rekla agilna predsjednica ove udruge Vera Erl.

Na pozornici HNK-a nastupit će Vera Svoboda, Blanka Došen, Viktorija Kulišić Đenka, Marta Nikolin, Vlatka Kopić Tena, Stjepan Jeršek Štef, Igor Delač, Antun Nikolić Tuca, Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić, Šokačka grana (muška i ženska pjevačka skupina, dječji folklor i tamburaši) te tamburaški sastavi Ravnica, Pleter, Dženltmeni i Zlatni vez. Voditeljica programa bit će Vlasta Ramljak.

Pokrovitelji ovog događaja su Grad Osijek i Osječko- baranjska županija te, posve simbolično, Ministarstvo kulture.

Prijedlog za podizanje spomenika etnomuzikologu, skladatelju, dirigentu, radijskom uredniku, glazbenom organizatoru i promicatelju hrvatske tamburaške glazbe Juliju Njikošu (1924. - 2010.), udruga Šokačka grana, zajedno s STD-om Pajo Kolarić, uputila je gradskim vlastima još prije dvije godine, a ove je godine Šokačka grana svoju molbu uputila ponovno.

Kao predložak za Njikoševu bistu trebao bi poslužiti njegov portret koji je izradila Ana Dragić, aspolventica na Umjetničkoj akademiji, inače članica Šokačke grane i voditeljica njezinog projekta Šokački suveniri Osijeku.

Osijek se s pravom može smatrati kolijevkom hrvatske tamburaške glazbe u kojem su djelovali začetnik tamburaške glazbe Paulus Pajo Kolarić (1821. - 1876.) i etnomuzikolog Franjo Ksaver Kuhač (Franz Xaver Koch, 1834. - 1911.). Njihov izravni nasljedovatelj bio je upravo Julije Njikoš, rođeni Osječanin, utemeljitelj Tamburaškog orkestra Radio Osijeka i Međunarodnog festivala hrvatske tamburaške glazbe.

D.Celing

Ovom prilikom pozivamo donatore koji će na poseban račun uplatiti svoju donaciju kako bi prikupili dovoljno novca za izradu biste Julija Njikoša - poručila je predsjednica udruge Erl. Donacije se mogu uplatiti na: Šokačka grana - Julije Njikoš, žiroračun IBAN: HR4824020061500034809.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike