Osijek
POZIV DAVATELJIMA S RH NEGATIVNIM KRVNIM GRUPAMA

Zalihe krvi na donjoj granici
premda dnevno ulazi i stotinu doza
Objavljeno 22. listopada, 2014.
U petak se obilježava Dan dobrovoljnih davatelja krvi te će Odjel za transfuziju raditi cijeli dan

Iako nije vrijeme godišnjih odmora i potencijalni dobrovoljni davatelji krvi uglavnom su u gradu, situacija u Zavodu za transfuzijsku medicinu gotovo je alarmantna. Naime, nedostaje svih krvnih grupa, posebice onih s negativnim Rh faktorom.

- Činjenica je da smo na donjim granicama po pitanju zalihe krvi. Posebice ne smijemo dopustiti manjak zaliha uoči vikenda, stoga je upućen poziv svim dobrovoljnim davateljima da se odazovu i daju krv kako ne bi došlo do nestašice. To je, naime, lako moguće u slučaju nekoliko tzv. "velikih" bolesnika pa unatoč tome što smo imali dobar ulaz krvi tijekom protekloga tjedna, sada je stanje vrlo loše - upozorila je dr. Sanja Vidović s Odjela za transfuziju KBC-a Osijek i dodaje da je protekloga tjedna dnevni ulaz bilježio i po stotinu doza krvi, što je zadovoljavajuće. No, s obzirom na povećan broj bolesnika i prema riječima dr. Vidović, učestalim krvarenjima te velikom broju operativnih zahvata, svi dobrovoljni davatelji koji zadovoljavaju kriterije za davanje krvi dobro su došli.

Pozivu davateljima pridružilo se i Gradsko društvo Crvenoga križa Osijek, gdje od zamjenika ravnatelja Denisa Ćosića doznajemo da, premda još uvijek nije vrijeme za apel, volonteri upućuju poziv davateljima da što prije dođu u KBC. Inače, krajem tjedna obilježava se Dan dobrovoljnih davatelja krvi. Tom prigodom, točnije u petak (24. listopada), Odjel će raditi cijeloga dana, od 7 do 19 sati, i u tom vremenu svatko tko želi moći će dobrovoljno dati krv i spasiti nečiji život.M.Mihelić

SMJENSKI RAD ZBOG NEDOSTATKA DJELATNIKA NA TRANSFUZIJI

Kako je rad Odjela za transfuzijsku medicinu s dobrovoljnim davateljima krvi ograničen na prijepodnevnu i poslijepodnevnu smjenu, postavlja se pitanje radi čega ne radi cjelodnevno i na taj način ne onemogući eventualni veći broj davatelja. - Nedostaje dovoljan broj djelatnika i nismo u mogućnosti raditi duže od propisanog vremena. Tako ponedjeljkom, srijedom i petkom s davateljima radimo od 7 do 14, a utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati. Izuzetak će biti petak, kad će davatelji moći doći u vremenu od 7 do 19 sati, rekla je dr. Vidović.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

Najčitanije iz rubrike