Regija
PREREGISTRACIJA BARANJSKOG DJEČJEG ODMARALIŠTA

Vila Baranja u Dramlju
uskoro postaje hostel?
Objavljeno 22. listopada, 2014.
Prijedlog moraju podržati načelnici općina i gradonačelnik Belog Manastira

BELI MANASTIR - Ako načelnici baranjskih općina prihvate prijedlog Vladimira Kedmenca, direktora Stanouprave, baranjske jedinice lokalne samouprave mogle bi, kao rijetko koje, postati vlasnici hostela na jadranskoj obali. Riječ je, naime, o Vili Baranja, dječjem odmaralištu zatvorenog tipa u Dramlju, pokraj Crikvenice, na samo nekoliko metara od mora. U suvlasništvu je svih baranjskih općina i Grada Belog Manastira, a u njihovo ime njime upravlja Stanouprava. Već niz godina u Vilu Baranju na ljetovanje odlaze baranjski osnovnoškolci i članovi raznih udruga. Ove je godine, tvrdi Kedmenec, ondje boravilo približno 230 djece i 39 odraslih osoba. Upravo ti odrasli nekome su zasmetali.

- Njihov boravak u Vili Baranja netko je anonimno prijavio nadležnoj inspekciji, pa nas je to ponukalo da odmaralište preregistriramo u hostel - kaže Kedmenec, naglašavajući kako su zbog prijave bez ljetovanja ostali članovi belomanastirske Matice umirovljenika i SKUD-a “Jovan Lazić” iako su prikupili novac. U slučaju preregistracije odmarališta u hostel, objašnjava Kedmenec, slični bi problemi bili otklonjeni, a budući hostel Vila Baranja mogao bi raditi cijele godine.

- Iako se aktivno koristi samo tri-četiri mjeseca godišnje, osiguranje, TV pretplatu, električnu energiju i ostale režije plaćamo za cijelu godinu. Zašto ga ne bismo preregistrirali i na neki način komercijalizirali - pita se Kedmenec, dodajući kako bi termini od 15. lipnja do 15. rujna i nadalje bili rezervirani isključivo za baranjske osnovnoškolce. Jučer je ta ideja prezentirana baranjskim načelnicima, na kojima je da, u dogovoru sa svojim suradnicima ili općinskim vijećima, blagoslove taj prijedlog, dopune ga novim idejama ili ga - odbace.

- Preregistracija i zahvati koji se ondje zbog nje moraju izvesti, stajali bi približno 5000 kuna, što za devet jedinica lokalne samouprave ništa ne znači - ističe Kedmenec, izražavajući nadu da će načelnici prihvatiti njegov prijedlog i potpisati novi sporazum, kao što su to učinili 2010. godine, to više što Vila Baranja ispunjava 90 posto uvjeta potrebnih za prenamjenu u hostel. Jedan od čelnika baranjskih jedinica lokalne samouprave koji se slaže s Kedmenčevim prijedlogom belomanastirski je dogradonačelnik Marko Bogatić.

- Nema razloga ne dopustiti Stanoupravi preregistraciju odmarališta. Na taj bi način ono bilo potpuno iskorišteno, a mogućnost odlazaka na more osim osnovnoškolaca dobili bi članovi brojnih baranjskih udruga - ističe Bogatić, napominjući kako mu se čini da, sukladno s raspoloženjem nazočnih načelnika, nekog znatnijeg otpora prijedlogu neće biti.

Ivica GETTO
U vlasništvu bivše Općine od 50-ih godina 20. stoljeća

Vila Baranja u vlasništvu je bivše Općine Beli Manastir od kraja pedesetih godina prošlog stoljeća, a nakon teritorijalnog preustroja u suvlasništvu je svih devet baranjskih jedinica lokalne samouprave. Jedno je od rijetkih preostalih ''društvenih'' odmarališta na jadranskoj obali i uopće u Hrvatskoj. Od pedesetih godina prošlog stoljeća do danas u njoj je boravilo na tisuće baranjskih učenika. U posljednje vrijeme gotovo je potpuno obnovljena i, kako tvrde oni koji su u njoj boravili, posve je ugodno mjesto za odmor.

VLADIMIR KEDMENEC

Termini od 15. lipnja do 15. rujna i nadalje bi bili rezervirani isključivo za baranjske osnovnoškolce

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

ZAVIČAJNI KLUB "GACKA"

Bizovački Ličani u KD-u Lisinski

Najčitanije iz rubrike