Crna kronika
TRAGA SE ZA BEŠĆUTNIM LOPOVOM MLADIĆ PREVARIO 81-GODIŠNJAKA U TIBORJANCIMA

Lopov mu uzeo tisuće kuna za “povrat mirovine”
Objavljeno 22. listopada, 2014.
Starija žrtva ostala je bez nekoliko tisuća kuna

TIBORJANCI - Unatoč brojnim upozorenjma policije da ne nasjedaju na priče neznanaca, još je jedna osoba starije životne dobi prevarena. Ovaj put žrtva je bio 81-godišnjak iz Tiborjanaca, kod Belišća.

- Nepoznati mlađi muškarac u ponedjeljak je oko 11.45 došao u kuću 81-godišnjaka te mu priopćio da ima pravo na povrat mirovine, ali da mora platiti nekoliko tisuća kuna. Nakon što mu je starac isplatio novac, prevarant je otišao - doznajemo od Darija Premeca, glasnogovornika Policijske uprave osječko-baranjske. Nakon što je 81-godišnjak dobro razmislio, odlučio je prijaviti neznanca koji je otišao s njegovim novcem. Policija traga za prevarantom, kojeg očekuje kaznena prijava.

- Ponovno upozoravamo građane, posebno one starije životne dobi i koji žive sami, da ne puštaju nepoznate osobe u svoj dom a da se pouzdano ne uvjere o kome je riječ. Ako se osoba predstavi kao “službena”, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid - upozorio je glasnogovornik osječke policije.

Dodao je da građani ne nasjedaju na upornost nepoznatih osoba, koje pod svaku cijenu žele ući u njihov dom s brojnim izgovorima, jer se izlažu riziku. Oni koji se brinu o starijim osobama trebali bi ih upozoriti na sve navedeno, a ako neznanac ipak ne odustaje od toga da uđe u kuću ili stan, treba pozvati susjeda da nazoči razgovoru s njim. O svakom sumnjivcu, a tako i o prijevari, odmah treba obavijestiti policiju na telefonski broj 192.S.Lacić

UHODANI OBRAZAC PREVARANATA

Prevaranti imaju uhodani obrazac varanja starijih osoba. U posljednja dva mjeseca dolaze s pričom o provizijama za mirovine ili o povratu novca zbog preplaćene struje. Prevaranti “operiraju” po svim mjestima Slavonije i Baranje, tražeći upravo starije osobe. U većini slučajeva najave se telefonski i tada pitaju, ako im se javi starija osoba, živi li sama. Ako dobiju potvrdan odgovor, ubrzo će pokucati na žrtvina vrata.

Najčitanije iz rubrike