Osijek
HRVATSKA UDRUGA STANARA UOČI SEZONE GRIJANJA:

U više od 80 posto zgrada stanari imaju problema s plijesni
Objavljeno 21. listopada, 2014.

Više je od 80 posto zgrada na urbanim područjima u Hrvatskoj, pa tako i u Osijeku, koje nisu nikako ili su loše toplinski izolirane, što u kombinaciji s neodgovornim ponašanjem stanara rezultira trajnom materijalnom štetom - upozoravaju iz Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada uoči zahuktavanja sezone grijanja tijekom koje ovaj problem dolazi do izražaja u obliku plijesni. Posebice onima koji su se nedavno uselili u stanove u novogradnji.

U takvim je situacijama prva reakcija građana svaljivanje krivnje za štetu isključivo na izvođače radova. No, Dario Henezi iz Udruge, inženjer građevine, upozorava da odgovornost za plijesan često leži i na stanarima koji zimi štede na grijanju, ne provjetravaju prostorije i čine brojne druge “prijestupe” kojima nesvjesno devastiraju svoju nekretninu.

- Plijesan obično napada kuhinje i kupaonice zbog povećane relativne vlažnosti od kuhanja, pranja ili kupanja, a spavaće sobe zbog niže temperature grijanja i već opisanog problema procesa hlađenja zraka. Naime, zbog sve većih troškova mnoga kućanstva štede na grijanju, zbog čega se povećava vlaga, a hladniji i vlažni stanovi vrlo su pogodni za širenje plijesni jer je to idealan okoliš za njih. Sobna temperatura ne bi trebala biti niža od 21 Celzijev stupanj, a prostore u kojima boravimo treba provjetravati svaka dva-tri sata u smislu kratke izmjene ustajalog zraka - objašnjava Henezi te dodaje kako se plijesni u kućanstvu može doskočiti uvođenjem jedostavnog - kućnog reda.

- Treba paziti da ne curi voda u kuhinji i kupaonici, a spomenute prostorije treba češće provjetravati ili ventilirati posebnim uređajima u smislu ozračivanja. Zastor za tuš ili kadu treba redovito čistiti, a u hladnjaku ili kanti za smeće ne bi trebalo ostavljati ostatke jela. U sobama ne treba držati lončanice te nikada nakon kupanja ne otvarati vrata kupaonice u negrijani hodnik. Također ne valja postavljati ormare s odjećom na vanjski neizolirani zid s obzirom na to da je odjeća toplinska izolacija, a nema parne brane pa namještaj treba odmaknuti od zida radi omogućavanja cirkulacije zraka - savjetuje Henezi.I.Solar

Od škrtarenja na grijanju nema uštede - poručuju iz Hrvatske udruge stanara i suvlasnika zgrada

Mnogi građani zimi ne griju dovoljno pa ih na proljeće čekaju troškovi sanacije plijesni

Najčitanije iz rubrike