Kultura
UDRUGA STRIPOS I HRVATSKI DOM PRIREĐUJU IZLOŽBU

Strip-table i ilustracije Esada Ribića u Vukovaru
Objavljeno 21. listopada, 2014.

Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar, nakon izložbi Slavonski strip crtači 2011., izložbe stripova i ilustracija Igora Kordeja 2013., retrospektivne izložbe Nenada Barinića 30 godina umjetničkog stvaranja 2014., ponovno predstavlja strip-sadržaje. Radi se o izložbi strip-tabli i ilustracija Esada Ribića. U organizaciji Udruge StripOs, tom izložbom strip-sezona u Slavoniji dostiže vrhunac. Završen je projekt strip i videoradionica Edit Comics, projekt comiXconnection broji svoje posljednje dane u Muzeju Slavonije, a ovom izložbom nastavlja se sezona u iščekivanju 24-satnog crtanja stripa u Osijeku i Salona stripa u Vinkovcima. Otvorenje izložbe je u utorak, 21. listopada, u 19 sati, a Hrvatski se dom nalazi u Ulici J. J. Strosmayera 20.

Il grande Esad, jedan je od trenutačno najboljih crtača Marvel Worldwide Inc. (kako se sada zovu, a dio su Disneyevog konglomerata), a serijal koji je radio s Jasonom Aaronom - Thor, the God of Thunder prvi je među deset najboljih Marvelovih stripova trenutačno. Među popularnijim naslovima koje je crtao za Marvel svakako su Silver Surfer: Requiem, o smrti Srebrnog Letača, zastrašujuće paranoidni Sub-Mariner: The Depths te Loki, o nestašnom demi-bogu Asgarda.

Esad Ribić (1972.) završio je grafički odjel Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Na strip-sceni pojavljuje se ranih 90-ih, u tadašnjem Plavom Vjesniku, pod pseudonimom Joakim Dabo Dasa objavljuje stripove te također radi u Zagreb Filmu kao animator na Letećim medvjedićima te poslije na Šegrtu Hlapiću. Krajem 90-ih počinje crtati za strane izdavače, što ubrzo kulminira i angažmanom u Marvelu. Poznata je anegdota da mu u jednoj banci u Zagrebu nisu htjeli unovčiti Marvelov ček s crtežom Spidermana. HTV je 2007. snimio polusatni dokumentarac o Esadu naslova “Svi misle da je veća guba raditi na benzinskoj pumpi”.

Izložba je zamišljena kao svojevrsna retrospektiva, pa obuhvaća Ribićeve radove od najstarijih do recentnijih. (N.Vek.)

Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

MBP PREDSTAVLJA KATALOG IZLOŽBE “USPOMENE NA DJETINJSTVO”

16 priča o djetinjstvu i odrastanju

Najčitanije iz rubrike