Regija
UNATOČ EU PODUZETNIČKE ZONE PRAZNE

Strancima su Ambarine
još uvijek “preistočno”?
Objavljeno 21. listopada, 2014.
Gradištanska poduzetnička zona blizu je autoceste, granice s BiH i Srbijom

GRADIŠTE – Tvrtkama koje posluju u poduzetničkoj zoni Ambarine pridružit će se i Multinorm iz Cerne, s kojim je Općina Gradište ovih dana potpisala ugovor. Osnovna djelatnost Multinorma je projektiranje te proizvodnja i montaža visokokvalitetnih naprava, alata i uređaja za automobilsku industriju, a među stalnim kupcima su BMW i Volkswagen, čiji su ovlašteni dobavljači. Ceranci u Ambarinama planiraju sagraditi proizvodno-montažnu halu s poslovnim objektom gdje će biti smješten odjel konstrukcije, uprava te odjel računovodstva i administracije.

Multinorm trenutačno zapošljava 58 visokokvalificiranih djelatnika, a u proizvodnoj hali u Ambarinama bit će zaposleno deset novih djelatnika. Ukupna vrijednost investicije je dva milijuna eura. Vlasnici tvrtke prepoznali su geostrateške prednosti položaja poslovne zone Ambarine, smještene između Županje i Vinkovaca, uz državnu cestu D 55.

- Lokacija se nalazi u sjecištu prometnih koridora, što nam omogućava brzu i efikasnu isporuku proizvoda na EU tržište - ističu u Multinormu.

Poduzetnička zona u Gradištu u cijelosti je infrastrukturno opremljena, a osobito je značajna odlična prometna povezanost. Od čvora na autocesti Zagreb - Lipovac udaljena je samo pet kilometara, od granice s BiH 20-ak, a od granice sa Srbijom 30 kilometara. Unatoč svim tim referencama, kakvima se malo koja zona može pohvaliti, Ambarine još nisu postigle očekivani efekt, izostale su značajnije investicije i radna mjesta. I čelnici općine Gradište očekivali su kako će stavljanjem u funkciju jedne od četiriju poduzetničkih zona u Vukovarsko-srijemskoj županiji koju je financirala Europska komisija iz CARDS programa zaposliti nekoliko stotina ljudi, ali inozemni investitori zaobilaze Vukovarsko-srijemsku županiju, pa tako i Ambarine. Ne odgovara im zemljopisni položaj jer se nalazi “preistočno” pa i nakon ulaska Hrvatske u EU još uvijek nije sazrelo vrijeme za ulaganja na istoku Hrvatske. I načelnik Gradišta Srećko Papac smatra da će se ovaj dio Hrvatske, na žalost, još morati strpjeti i čekati bolje dane jer na europskom tržištu trenutačno postoje mnogo primamljivija područja gdje stranci prepoznaju svoj interes. Ulaganja na područjima istočnije od Zagreba, smatra Papac, njih ne zanimaju.

– Zone još nisu pokazale svoj efekt. U vrijeme kad smo ih gradili privreda je bila u puno boljoj situaciji i obećavala je, no kako je vrijeme odmicalo, i privreda je padala, tako da veće učinke nije bilo ni realno očekivati. Ali zone su infrastrukturno opremljene, a ta je infrastruktura neuništiva i one će jednog dana sigurno dati efekta, u to nema sumnje, samo moramo biti strpljivi. Za sada još nema nikakvog sustava ulaska investitora u Hrvatsku i sve dok se to ne promijeni, ne možemo očekivati ni napredak - zaključuje Papac.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

U Ambarinama halu otvara ceranski Multinorm, koji će zaposliti

10

djelatnika

Slobodno 12 hektara

U Ambarinama trenutačno rade samo četiri tvrtke koje zapošljavaju vrlo mali broj ljudi, sedam parcela je prodano, a slobodno je još oko 12 hektara zemljišta. Pojedine su parcele već nekoliko puta prodane jer investitori nisu poštovali ugovorne obveze i zemljište je vraćeno Općini, koja pri potpisivanju kupoprodajnog ugovora stavlja zabilježbu na vlasničkom listu.

Srećko Papac

načelnik Gradišta

Nema nikakvog sustava ulaska investitora u Hrvatsku

Možda ste propustili...

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike