Regija
DOM ZDRAVLJA ČEKA SUGLASNOST HZZO-A

Županji hitno treba ortodont
Objavljeno 21. listopada, 2014.

ŽUPANJA – Nakon što je prije šest mjeseci Dom zdravlja u Županji ostao bez jedinog ortodonta koji se skrbio o djeci s područja županjske Posavine, zabrinuti roditelji strahovali su da će djeca morati odustati od terapije jer nemaju financijske mogućnosti odlaziti u Zagreb. Naime, dr. stomatologije Tomislav Ivan Kos, spec. ortodont, početkom travnja otišao je u mirovinu, a u slučajevima kada zdravstvena ustanova ostaje bez ortodonta, djeca se upućuju na liste čekanja drugih ortodonata u Hrvatskoj, koje su od tri do sedam godina. Ravnateljica Doma zdravlja Luca Lešić obratila se HZZO-u sa zamolbom da joj dopuste organiziranje nastavka rada specijalističke ordinacije na način da u poslijepodnevnim satima u Županju dođu drugi liječnici i odrade potrebne kontrole. Smatra da je vrlo važno održati kontinuitet rada i omogućiti dostupnost ortodonta pacijentima kako djeca ne bi morala odlaziti izvan Županje i izlagati se dodatnim troškovima. Lešić napominje kako je županjska Posavina u vrlo teškoj i specifičnoj situaciji i zbog geografskog položaja može se tretirati kao otok. Riječ je o zemljopisno izoliranom području, teških socijalnih prilika i za djecu je poražavajuće da ostanu bez ortodonta.

- Najlakše je na vrata ordinacije staviti popis ortodonata, kao što rade mnogi drugi, ali tim nisam ništa napravila. Smatram da je puno lakše jednom ortodontu doći u Županju i odraditi terapije nego da im sva ta djeca moraju doći na liste čekanja - mišljenja je Lešić. Uloženi trud i velika upornost koju je pokazala u brizi za pacijente, donijeli su i rezultate. Liječnica ortodont, privatnica iz Vinkovaca koja ima ugovor s HZZO-om, izrazila je spremnost dolaziti u Županju i preuzeti brigu o pacijentima umirovljenog dr. Kosa.

– Svu smo dokumentaciju predali HZZO-u i ovih dana očekujemo suglasnost i ugovor na pola radnog vremena, odnosno 20 sati tjedno. Ako ga dobijemo, a vjerujem da hoćemo, to će biti jako dobro, jer liječnica će početi dolaziti u Županju - kaže Lešić.

Donedavno je na listi u županjskom Domu zdravlja bilo oko 900 djece, no nakon promjene Pravilnika o dentalnoj zdravstvenoj zaštiti i ograničavanja prava na besplatni aparatić, trenutačno je oko 300 djece s ortodontskim aparatićima koji se trebaju kontrolirati. Aparatići koje su im napravili Dom zdravlja može naplatiti samo u tri godine, i to u prvoj 35 posto, drugoj 30 i u trećoj godini 35 posto iznosa. Ako nema kontrole, novac koji je Dom zdravlja uložio propada, a nije riječ o malim iznosima, posebice ako se zna da aparatići koštaju i do 15.000 kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
DOLAZI LIJEČNICA IZ VINKOVACA

Ravnateljica Lešić napominje da je županjski Dom zdravlja uvijek imao razumijevanja od HZZO-a, i iskreno se nada da će im i ovaj put izići u susret te da će vinkovačka ortodontica već ovih dana početi raditi s pacijentima u Županji.

Možda ste propustili...

NADBISKUPIJSKA I FAKULTETSKA KNJIŽNICA

Simpozij Akvinski

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

Najčitanije iz rubrike