Regija
BRODPLAST JEDINI U RH PROIZVODI I DISTRIBUIRA PLASTIKU

Katavić: Ako se plastika pravilno odlaže, nije opasna nego se reciklira u sirovinu
Objavljeno 21. listopada, 2014.

SLAVONSKI BROD - Premda smo svjedoci sve glasnije kritike na plastiku i plastičnu ambalažu, danas je gotovo nezamislivo funkcionirati bez plastičnih boca za vodu koje sve češće nosimo sa sobom, bez plastičnih vrećica, razne plastične ambalaže koja je lagana i praktična... A da se većina ne odriče plastike potvrđuje i dugogodišnji proizvođač i distributer plastike BrodPlast iz Slavonskog Broda, ponuđač najbrojnijeg asortimana u Hrvatskoj, koji posluje sve bolje.

Krenulo je slučajno. Da bi popravili kućni budžet, supružnici Dušanka i Imro Katavić prije četvrt stoljeća odlučili su uz redoviti posao pokrenuti i dodatni, proizvodnju traženih plastičnih vrećica za kućanstvo i otpad pa su se upustili u kupnju polovnog stroja i proizvodnju kod kuće. Ubrzo je počeo rast interes za raznim asortimanom pa su kupili veći stroj za brizganje plastike, a onda je niknula i velika radionica na petstotinjak kvadrata iza obiteljske kuće na brodskoj Koloniji. Pojavila se potreba za radnicima te osuvremenjivanjem proizvodnje pa je tvrtka danas, unatoč sve većim pritiscima za izbacivanje PVC proizvoda iz uporabe, prerasla u resprektabilan gospodarski subjekt s više od 40 radnika i stalnim rastom prihoda.

Novi poslovni objekt od prije nekoliko godina na Sjevernoj veznoj cesti na približno 4000 četvornih metara (uredi, maloprodaja i skladište), nudi sve što je od plastike moguće proizvesti.

- To su razne posude za domaćinstvo, vrtni program, košare za rublje, ambalaža za prehrambenu industriju, poklopci za staklenke, gumice, razne bačve, zaštitne pokrivke, školski pribor, razni proizvodi za građevinarstvo i kućanstvo, ukupno više od 500 artikala iz vlastite proizvodnje, a u ponudi je 800 proizvoda. U Hrvatskoj se jedini bavimo proizvodnjom i distribucijom plastike i definitivno imamo najširi asortiman na tržištu - kaže Željko Katavić, direktor i mladi vlasnik BrodPlasta, koji je nakon završetka ekonomskog fakulteta preuzeo vodeću ulogu u obiteljskoj tvrtki.

Premda ekološki osviještena Europa i svijet sve više izbacuju plastičnu ambalažu koja stoljeće trune u zemlji, Katavići nisu zabrinuti.

- Ako se plastika pravilno koristi i odlaže, nije opasna i neuništiva, nego se reciklira i postaje korisna sirovina. Osim toga na svakom proizvodu označena je namjena pa se zna je li, primjerice, za čuvanje hrane ili za boju - navodi mladi direktor, zadovoljan sve većom potražnjom za proizvodima u cijeloj Hrvatskoj, ali i susjednim državama, Mađarskoj, Srbiji, Bosni, Sloveniji.

Uspjeh potvrđuju i solidni financijski rezultati. Prošlogodišnji prihod iznosio je oko 15 milijuna kuna, što su ove godine dostigli već u kolovozu, zbog čega ne kriju zadovoljstvo. Rezultat je to kontinuiranog ulaganja u opremu, proizvode, ljude.

- Neprekidno zapošljavamo i ulažemo, od početka prošle godine zaposlili smo dvadesetak novih radnika. Lani smo uložili milijun i pol kuna u nove, učinkovite strojeve, u nove alate, jer samo tako možemo biti konkurentni na tržištu - kaže Željko Katavić.

Važna je i kvalitetna sirovina koju nabavljaju u Europi, iz Austrije, Slovačke, Danske, Nizozemske..., a sve je, kažu, pojednostavljeno od ulaska u Europsku uniju.

- Lakše se posluje. Nekada je šleper iz Danske putovao tri dana, a danas jedan dan. Troškovi su manji, nema carine... No, premda su rezultati dobri, nije do njih lagano doći, žestoka je borba oko plasmana, naplate... Ali tu smo da se izborimo - zaključuje Katavić.

Marija RADOŠEVIĆ
Redovite plaće, a i božićnice

Plaće u BrodPlastu su redovite, a i božićnica ne izostaje, svjedoči i Andrijana Soković, pet godina zaposlena u istoj tvrtki. “Krenula sam u proizvodnji, u smjenama. Ni to nije bilo teško, granule plastike ubacimo u stroj koji oblikuje predmet”, kaže Andrijana, zadovoljna i sadašnjim poslom trgovca u maloprodaji.

BrodPlast je respektabilno poduzeće s više od 40 radnika i više od 500 vlastitih proizvoda

Lanjski prihod

od 15 milijuna kuna ove je godine dostignut već u kolovozu

Od početka prošle godine zaposlili smo oko

20

radnika, a lani su u nove strojeve uložili

1,5

milijuna kuna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike