Autoglas
NOVA KOMBINACIJA PERFORMANSI

Volvo: Drive-E motor s 450 KS!
Objavljeno 21. listopada, 2014.

Volvo donosi jedinstvenu novu kombinaciju performansi i učinkovitosti s High Performance Drive-E Powertrain konceptom. Inovativna Triple Boost tehnologija ojačala je 2-litreni četverocilindarski Drive-E benzinski motor na cijelih 450 KS. To je još jedan dokaz da je Volvo posvećen ponudi vrhunskog užitka vožnje iz malih resursa.

- Kada smo 2013. godine predstavili Drive-E obitelj motora, cilj je bio ponuditi najnapredniji četverocilindarski motor u automobilskoj industriji. Znali smo da je 320 KS u našem 2-litrenom benzincu samo početak. 450 KS snažan High Performance Drive-E Powertrain Concept demonstrira naše ambicije, ali i sveobuhvatnost Drive-E motora - ističe Peter Mertens, dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group. High Performance Drive-E Powertrain Concept temelji se na nizu tehnologija koje inače nisu uobičajene za četverocilindarski motor. Motor je opremljen dvama paralelnim turbopunjačima i električno pokretanim kompresorom. Stlačeni zrak iz ove jedinice ne šalje se u cilindre nego u dva paralelna turbopunjača. Gorivo se s druge strane ubrizgava preko dvije pumpe za gorivo koje rade pri pritisku od 250 bara. Ta kombinacija omogućava maksimalan dotok pogonske snage bez turbogubitka.

- Tehnologija turbopunjenja danas je široko primijenjena, ali najveći problem ostaje zadrška u dotoku snage, odnosno vrijeme koje je potrebno da turbina proradi punom snagom. Osjetili smo da kao jedni od pionira turbotehnologije, koju smo prvi put ponudili 1981. godine, možemo ponuditi nešto bolje - napominje Michael Fleiss, dopredsjednik odjela za pogonski inženjering pri Volvo Car Group.

High Performance Drive-E Powertrain Concept privukao je pozornost partnera kao što su AVL, Denso i Volvo Polestar Racing, što je osiguralo da teorije i tehnologije iz svijeta utrka budu snažno uključene u razvojni proces.(M.Bu.)