Regija
MEĐUNARODNA BICIKLIJADA NA ŠEĆERANSKOM JEZERU

100 biciklista uživalo
u novim bike stazama
Objavljeno 20. listopada, 2014.

BELI MANASTIR - U sklopu projekta BICBC, kroz koji su gradovi Beli Manastir i Belišće, Osječo-baranjska županija i Hrvatske vode s hrvatske te grad Mohač s mađarske strane, izgradili nekoliko desetaka kilometara biciklističkih staza, u subotu je održana velika međunarodna biciklijada kojom je obilježena obnova i uspostava Nadzornog (biciklističkog) centra na belomanastirskom Šećeranskom jezeru. Na biciklijadi je sudjelovalo više od 100 biciklista iz Hrvatske i Mađarske. Promotivnom vožnjom po novosagrađenim stazama, biciklijadi su se priključili članovi belomanastirske udruge BURP (Baranjska udruga rekreativnih pustolova), a projekt su promovirali i skupina biciklističkih zaljubljenika iz Osijeka (natjecateljskom etapnom sprint utrkom), koji su put Belog Manastira krenuli s Trga Ante Starčevića, 50-ak mađarskih bicklista iz Mohača te biciklisti iz Belišća. U okolici jezera održan je zanimljiv program, od natjecanja u sigurnoj vožnji bicikla za osnovce (pod ''patronatom'' PP Beli Manastir) pa do promotivno-natjecateljske utrke Green jersey ride - Sprint kulen vožnja. Svi sudionici dobili su poklone, a oni najuspješniji zanimljive nagrade.

- Ova biciklijada ujedno nam je poslužila za službeno otvorenje Nadzornog centra, dijela projekta koji su provodili grad Mohač, kao nositelj, te Beli Manastir, Belišće, županijska Razvojna agencija i Hrvatske vode, svako sa svojim dijelom obveza. Projekt stoji dva milijuna eura, od čega je Beli Manastir ''inkasirao'' 360.000 eura - istaknuo je gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš te dodao kako je u Nadzorni centar uloženo 650.000 kuna. Naglasio je kako će ovaj projekt nadovezati na već završeni Wine toure te Wine toure 2, u sklopu kojega će 10-ak kilometara biciklističkih staza u jedinom baranjskom gradu i prigradskim naseljima biti povezane s jugozapadnim padinama Banske kose. Bicikliste su pozdravili i dodijeli im nagrade te darove dožupan osječko-baranjski Željko Kraljičak, gradonačelnici Belog Manastira odnosno Mohača, Doboš i Jozsef Szeko i predsjednica Gradskog vijeća Belog Manastira Jadranka Sabljak.

Ivica GETTO
U PLANU I RESTORAN

Cijeli projekt sufinancira EU u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska. Nadzorni centar zapravo je odmorište za bicikliste koji bi ovdje trebali dobiti neke inforamacije o Belom Manastiru i Baranji. Kako je istaknuo Doboš, za sada u njegovom sklopu neće biti otvoren ugostiteljski objekt, ali je u bliskoj budućnosti najavio mogućnost otvaranja restorana za bicikliste...

Možda ste propustili...

IZLOŽBA U KNJIŽNICI U POVODU SVJETSKOG DANA UMJETNOSTI

Blackout poezija - radovi osnovnoškolaca

Najčitanije iz rubrike