Osijek
VIŠNJEVČANI SE UMORILI

Treća je godina kako ne možemo
normalno prometovati kroz mjesto
Objavljeno 20. listopada, 2014.
Uz radove u Višnjevcu promet ometaju i radovi na južnoj obilaznici

Nije dugo trajalo, no ponovno se kroz Višnjevac ne može prometovati u cijelosti glavnom prometnicom. Naime, tek što su se građani naviknuli na korištenje turbo kružnog toka pri ulazu s osječke strane, nastavljeni su radovi na gradnji tramvajske pruge i ponovno se promet usmjerava obilazno kroz sporedne višnjevačke (i josipovačke) ulice.

Trenutno se radi na potezu od Školske do Ulice Ivana Gorana Kovačića, dakle do krajnje točke do koje će od prosinca voditi nova tramvajska pruga. Nastavlja se na tom potezu uređenje sustava oborinskih voda, i uz postavljanje tračnica na uređenju kolničkog sloja.

Istovremeno, na razmeđu Višnjevca i Josipovca počelo je zacjevljenje kanala Crni fok. Iako su ova dva projekta u investicijskom i organizacijskom smislu posve odvojena, oni su zapravo povezani “pupčanom vrpcom”. Zacjevljenje kanala je preduvjet za nastavak širenje trase tramvajske pruge prema Josipovcu. I dok je to, s investicijske strane, dobro i poželjno, to više jer su u tim radovima angažirane lokalne građevinske tvrtke, Višnjevčanima i svima koji učestalo prometuju u smjeru zapada (i obrnuto, jasno), već je “puna kapa”. Valja dodati tomu i radove na južnoj obilaznici koji također onemogućavaju normalno cestovno prometovanje na pravcu istok - zapad.

- Treća je godina kako se obustavlja promet na ovoj vrlo važnoj i inače prometnoj dionici - žale nam se Višnjevčani, dok čitatelj Josip upozorava kako tijekom večernjih sati nije postavljeno dovoljno svjetlosne signalizacije koja bi vozače upozorila da je ispred njih gradilište.

A preusmjeravanje prometa izazvalo je, primjerice, i probleme roditeljima iz Josipovca čija djeca pohađaju školu u Višnjevcu. Iako su djeci na raspolaganju čak tri pravca kojima mogu do škole, upozoravaju kako nijedan od njih nije (posve) siguran.

- Otkako je glavna ulica u Višnjevcu ponovno zatvorena, automobili su preusmjereni na sporedne ulice. Jedna od njih vodi do škole, no vrlo je uska i nema staze. Moj sin tako mora proći jedan dio puta uz rub ceste kraj automobila, što nimalo nije sigurno - ispričala je I. Đ. iz Josipovca (podaci poznati redakciji). Druga mogućnost je još jedna ulica, no drveni mostić preko kojeg treba prijeći, a koji se nalazi između Višnjevca i Josipovca, zabranjen je za prolaz. Taj put, kaže naša sugovornica, ujedno je i najbolji jer vodi izravno do škole, no kao i brojni roditelji i ona ne dozvoljava da joj sin prolazi nesigurnim mostićem.

- Postoji još jedan put do škole, i to glavnom cestom, no ondje nema zebre, a prometa je dosta. Kojim god putem da krene, nije sigurno i baš kad se naučio ići do škole prije ovih posljednjih radova, sad ga ja moram pratiti. Nisam jedina, svi roditelji strahuju - ispričala je majka koja nestrpljivo iščekuje završetak radova kako bi se odlazak u školu svih malih stanovnika Josipovca vratio u normalu. Podsjetimo zaključno, završetak radova na glavnoj višnjevačkoj ulici najavljen je za Dan grada Osijeka, 2. prosinca. Ove godine, jasno.

Marija MIHELIĆ/Dario KUŠTRO
TKO, ŠTO I ČIJIM NOVCEM?

Naši se čitatelji žale kako im se čini da je premalo radnika angažiranih na ovim radovima, posebice u situaciji kada je idealno vrijeme za građevinske zahvate. Drugi, pak, upozoravaju kako nije na vidljivo mjesto postavljena ploča na kojoj piše “tko, što i čijim novcem radi”.

Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

Najčitanije iz rubrike