Kultura
12. PULSKI DANI ESEJA

Akademiku Pavličiću Nagrada “Zvane Črnja”
Objavljeno 19. listopada, 2014.

Hrvatski akademik, književnik, prevoditelj i scenarist Pavao Pavličić dobitnik je ovogodišnje Nagrade “Zvane Črnja” za knjigu “Narodno veselje”, objavljenu 2013. u izdanju Mozaik knjige, objavljeno je u Puli na otvorenju ovogodišnjih 12. pulskih Dana eseja. Riječ je o književnoj nagradi koja se dodjeljuje za najbolju hrvatsku knjigu eseja u spomen na hrvatskoga književnika, kulturologa i publicista Zvanu Črnju.

Obrazlažući odluku o dodjeli nagrade, predsjednik povjerenstva Vinko Brešić podsjetio je da se knjiga sastoji od devet posebno podnaslovljenih poglavlja memoarske proze u kojima se pripovjedač, potaknut nalaskom starog magnetofona, prisjeća svojega odrastanja u Vukovaru, odnosno djetinjstva i mladosti 50-ih i 60-ih, sve do odlaska u Zagreb. Upravo po tim elementima, koji se danas smatraju općim mjestom kulturne povijesti, ova je Pavličićeva knjiga i dokument o jednome naraštaju koji je stasao upravo u doba smjene dviju paradigmi - modernizma i postmodernizma, istaknuo je Brešić.

Ovogodišnja tema pulskih Dana eseja je Hrvatska književnost u susjedstvu, a tijekom dvodnevnog književnog skupa održat će se brojna predavanja te će biti predstavljena knjiga Od pustinje do ledenjaka: književnost čileanskih Hrvata Željke Lovrenčić.(N.Vek.)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike