Kultura
UMJETNIK KAO PEDAGOG - DVODNEVNI SIMPOZIJ U OSIJEKU

Umjetničku pedagogiju treba snažnije afirmirati
Objavljeno 20. listopada, 2014.

Umjetnička akademija u Osijeku u suradnji s partnerima organizirala je dvodnevni Međunarodni znanstveni i umjetnički simpozij o pedagogiji u umjetnosti pod nazivom “Umjetnik kao pedagog pred izazovima suvremenog odgoja i obrazovanja”. Simpozij je svečano otvoren u Hotelu Osijek, dok se ostatak programa održavao na Umjetničkoj akademiji.

Pokretanjem međunarodnog znanstvenog i umjetničkog simpozija Umjetnička je akademija željela potaknuti znanstvenike, umjetnike i stručnjake, koji pedagoški djeluju u različitim okvirima umjetničkog i odgojno-obrazovnog rada na nova istraživanja, uspostavljanje novih oblika suradnje te na taj način utjecati na značajniju afirmaciju umjetničke pedagogije. Simpozijem je obuhvaćen interesni prostor glazbenih, likovnih, dramskih i plesnih umjetničkih pedagogija, kao i različiti oblici interdisciplinarnog djelovanja u kulturi, umjetnosti i obrazovanju. Simpozij je organiziran na inicijativu predsjednice Organizacijskog odbora, izv. prof. art. Antoanete Radočaj–Jerković.

U radu Simpozija sudjelovat će dvjestotinjak umjetnika, znanstvenika i prosvjetnih djelatnika iz zemlje i inozemstva - iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Austrije. Program je bio izuzetno bogat i uključivao je plenarna izlaganja eminentnih znanstvenika i umjetnika - prof. dr. sc. Vlatka Previšića (Filozofski fakultet u Zagrebu), prof. dr. sc. Pavela Rojka (Muzička akademija u Zagrebu), izv.prof. art. Miroslava Huzjaka (Učiteljski fakultet u Zagrebu), kao i više od 90 usmenih izlaganja i radionica izlagača iz zemlje i inozemstva, profesora umjetničkih akademija (glazbenih, likovnih, dramskih) i drugih fakulteta i visokoškolskih ustanova, djelatnika u kulturi: u kazalištima, muzejima, galerijama, medijima te u drugim djelatnostima odgoja, obrazovanja, znanosti i kulture. Umjetnički program donio je nastup vokalni solista UAOS-a (koncert opernih arija i ansmbala) te predstavu studenata glume i lutkarstva (Potraga za dijamantnom suzom). Osječki muzeji, galerije i kazališta otvorili su svoja vrata gostima umjetnicima.

Riječ je o prvom simpoziju ovakvog tipa u Hrvatskoj, a iznimno zanimanje i odziv izlagača i sudionika opravdao je njegovo pokretanje - tvrde organizatori.

Narcisa VEKIĆ

U radu je Simpozija sudjelovalo 200-njak umjetnika, znanstvenika i prosvjetnih djelatnika iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije i Austrije

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike