Regija
GRADSKO I ŽUPANIJSKO FINALE

Sanela Hibeljić i Jakov Zucić pobjednici natjecanja u čitanju naglas
Objavljeno 19. listopada, 2014.

VINKOVCI- U Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci održano je  gradsko i županijsko finale akcije "Natjecanje u čitanju naglas".

Riječ je o drugom po redu ovakvom natjecanju za učenike osnovnih škola (od 3. do 8. razreda) u hrvatskim gradovima čiji su organizatori Hrvatsko knjižničarsko društvo – Komisija za knjižnične usluge za djecu i mladež i Narodna knjižnica i čitaonica "Vlado Gotovac" Sisak.

Cilj je ove akcije poticanje čitanja i čitanja naglas, razvoj čitalačkih navika, popularizacija knjige te poticanje pozitivnog natjecateljskog duha. U gradskom i županijskom finalnom natjecanju u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci sudjelovaloje dvadeset i troje učenika u prvoj – mlađoj kategoriji za učenike 3., 4. i 5. razreda te sedmero učenika u drugoj – starijoj kategoriji za učenike 6. i 7. i 8. razreda.


Natjecatelji su predstavili knjigu po vlastitom izboru (uz preporuku učitelja mentora, školskog i/ili dječjeg knjižničara). U obzir su došla prozna, poetska i dramska djela hrvatske i stranih književnosti, primjerene uzrastu natjecatelja. Prosudbena komisija u sastavu Višnjica Sorčik, prof. hrvatskog jezika i književnosti u Gimnaziji M. A. Reljkovića u Vinkovcima, Selena Andrić, mag. glume i lutkarstva na Umjetničkoj akademiji u Osijeku i djelatnica naše medijske kuće Snježana Kraljević, mag.nov., ocjenjivala je kreativnost uvodnog dijela, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, složenost teksta, razumijevanje pročitanog i sveukupni dojam.

U prvoj  mlađoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Sanela Hibeljić, učenica 5. razreda Osnovne škole Bartola Kašića iz Vinkovaca čija je mentorica Vlasta Pavlović, prof. hrvatskog jezika i književnosti i dipl. knižničarka. Sanela je čitala ulomak iz knjige Stanislava Femenića "Ludi kamen".


U drugoj starijoj kategoriji prvo mjesto osvojio je Jakov Zucić, učenik 7. razreda Osnovne škole Ivana Mažuranića iz Vinkovaca čija je mentorica Ivana Šego, prof. hrvatskog jezika i književnosti. Jakov je čitao ulomak iz knjige Zlatka Krilića "Veliki zavodnik".

Sanela i Jakov predstavljat će Vukovarsko-srijemsku županiju, zajedno sa svojim mentoricama i predstavnicima Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, na 2. nacionalnom natjecanju u čitanju naglas koje će se 13. i 14 studenoga održati u Sisku.

Mario Kokaj

Najčitanije iz rubrike