Novosti
SVEČANOST U VUKOVARU

Most preko Vuke imenovan
po francuskom dragovoljcu
Jean Michel Nicolieru
Objavljeno 19. listopada, 2014.

VUKOVAR –Pješački most preko Vuke u središtu Vukovara na današnjoj je svečanosti imenovan po francuskom dragovoljcu u Domovinskom ratu Jeanu-Michelu Nicolieru, sukladno odluci vukovarskog Gradskog vijeća od sredine rujna.


Ploču su otkrili Jeanova majka Lyliane Fournier, predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava. Majka J.M.Nicoliera – koji je poslije sloma obrane Vukovara ubijen na Ovčari i njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni – u emotivnom se obraćanju zahvalila Vukovarcima što su i tim činom priznali doprinos njezinog sina. Na svečanosti otkrivanja ploče s imenom mosta među brojnim uzvanicima, pored majke i brata Jean-Michela, bili su i vukovarski branitelji, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i članovi Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnik francuskog veleposlanstva u RH Luc Levy, kao i brojni građani. Početak svečanosti označilo je intoniranje državnih himni Francuske i Hrvatske, a potom minutom šutnje za sve žrtve obrane Vukovara od agresije 1991. godine.

O ratnom putu Jean-Michel Nicoliera svjedočio je suborac Damir Markuš, govoreći o njegovoj „hrabrosti i srčanosti“ i prisjetivši se njegove rečenice nedugo prije sloma vukovarske obrane kada je rekao da ne želi otići jer je u Vukovar došao kao dragovoljac i to je njegov izbor u dobru i zlu.
S. Butigan

Jean-Michel Nicolier rođen je 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Na početku Domovinskog rata u srpnju 1991. godine vlakom je došao u Zagreb i priključio se kao dragovoljac snagama HOS-a na ratištu oko Karlovca. U rujnu iste godine sa zadnjim dragovoljcima HOS-a stigao je u Vukovar i borio se na Sajmištu, gdje je ranjen i potom zbrinut u vukovarskoj bolnici. Nakon pada grada 20. studenog '91. ubijen je na Ovčari.
Možda ste propustili...

NA LOKACIJI BLATO U ZAGREBU

Nacionalna dječja bolnica gotova 2029.

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost