Regija
14. FESTIVAL FOLKLORA ''ROBERT BAJTAL''

Sve dok nas ima dok smo ovdje, u nama živiš zauvijek…
Objavljeno 19. listopada, 2014.

VINKOVCI - U spomen na dugogodišnjeg člana i prijatelja, istaknutog plesača i voditelja Dječje folklorne skupine Folklornog ansambla ’’Lisinski’’ Roberta Bajtala, koji je 2000. godine tragično izgubio život na svom radnom mjestu, u Košarkaškoj dvorani ''Lenije'' održan je 14. po redu Festival folklora u nazočnosti obitelji i dogradonačelnika Tomislava Šarića.

Ovaj festival nosi u sebi obilježja tradicije, te čuva bogatstvo narodnih nošnji i običaja raznih dijelova Lijepe naše.

Ovogodišnji memorijal posvećen tragično preminulom Robertu Bajtalu privukao je mnoštvo posjetitelja koji su svojim dolaskom potvrdili važnost ovog Festivala folklora.Čast da otvori 14. Festival folklorne glazbe ''Robert Bajtal'' pripala je vinkovačkom dogradonačelniku Tomislavu Šariću.


Bogat program 14.Festivala folklora ''Robert Bajtal'' je trajao više od dva sata, a  započeo je Dječjom postavom Folklornog ansambla ''Lisinski'' koji se predstavio plesom –Ražanac (okolica Zadra), a osim toga  izveli su i ples iz Hercegovine (gluho kolo).Potom smo vidjeli odličan nastup Ženske vokalne skupine Folklornog ansambla ''Lisinski'', te goste iz Makedonije Folklorni ansambl ''Bojmija'' iz Gevgelije koji se predstavio prvo sa plesovima Povadarje (okolica Skoplja), zatim sa Prespanskim igrama, te na kraju sa Maleševkom i Igrama sa tapanom (Kopačka-izvorno).Prva postava Folklornog ansambla ''Lisinski'' izvela je plesove Posavine i Bunjevačke plesove.

Osim grupnih nastupa vidjeli smo i dva solo nastupa u izvedbi Borkice Markovske (Folklorni ansambl ''Bojmija'' iz Gevgelije) i Marije Jurić ( Ženska vokalna skupina Folklornog ansambla ''Lisinski'').

Na kraju programu vidjeli smo zajedničku izvedbu svih sudionika Festivala folklora ''Robert Bajtal'' koji su otpjevali i otplesali poznatu pjesmu ''Makedonsko devojče''.

Ovaj uistinu poseban Festival folklora završio je pjesmom Miroslava Škore ''Dva vita čempresa'' u spomen na Roberta Bajtala.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike