Novosti
SUĐENJE JOSIPU PERKOVIĆU I ZDRAVKU MUSTAČU

Umjesto za sudioništvo,
moguća osuda za ubojstvo
Objavljeno 17. listopada, 2014.
Svjedoci izbačeni iz sudnice, odvjetnik Nobilo zaradio uvrede od prosvjednika

Uz jake mjere osiguranja u Münchenu je počelo suđenje šefovima jugoslavenske i hrvatske tajne službe Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću zbog sudioništva u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu, pokraj Münchena, 1983. godine.

Prvi dan suđenja pred Višim pokrajinskim sudom počeo je čitanjem optužnice, u kojoj se optuženici okrivljuju za planiranje i davanje naloga za Đurekovićevo ubojstvo.

Nakon čitanja optužnice optuženi dvojac je preko svojih odvjetnika poručio da će se braniti šutnjom. Sudac Manfred Dauster odmah je na početku od svjedoka koji su bili u publici zatražio da napuste dvoranu jer svojom nazočnošću sami sebe čine nevjerodostojnima. Uskoro se sukobio i s odvjetnikom Antom Nobilom, koji je od Državnog odvjetništva pokušao zatražiti da se očituje o eventualnom utjecaju Njemačke obavještajne službe na neke svjedoke i o njihovoj ulozi u terorističkim aktivnostima u Jugoslaviji. "To tako ne ide, ovo je njemački proces", odbrusio je sudac Nobilu i zaradio pljesak publike. No potom je i njoj zaprijetio da će je izbaciti. Sve su to vrlo mirno pratili Perković i Mustač, a njihovi odvjetnici Anto Nobilo i Lidija Horvat uoči početka ročišta bili su optimistični.

- Mislim da će to biti dobra pravna priča i mi smo veliki optimisti da će se to povoljno završiti za naše klijente - rekao je Nobilo.

- Kad imate klijenta koji raspolaže tolikim informacijama, onda je lako i spremati obranu - dodala je Lidija Horvat.

Ispred zgrade suda okupili su se i prosvjednici, koji su izvrijeđali Perkovićeva odvjetnika. Inače, mjesecima se nagađa da bi Perković mogao progovoriti o Udbinim tajnama, što njegov odvjetnik Anto Nobilo ne isključuje.

- Gospodin Perković će pretkraj postupka davati svoju obranu i ovisno o razvoju situacije u samom tom postupku, vezano uz to, bit će i njegova obrana. U ovom se trenutku ne može unaprijed reći, ali se ne može ni isključiti, da će obrana biti i šira od one koju se očekuje - istaknuo je Perkovićev branitelj.

Prema optužnici, Perkoviću se predbacuje da je zasad nepoznatim počiniteljima predao ključeve garaže u kojoj je Đureković ubijen, a Mustaču da je kao Perkovićev nadređeni dao nalog za ubojstvo Đurekovića. Državno odvjetništvo polazi od toga da je Đurekovićevo ubojstvo zatražio jugoslavenski komunistički čelnik Mika Špiljak, koji je time htio ukloniti svjedoka ilegalnih poslova svog sina Vanje, koji je, kao i Đureković, bio visoki dužnosnik u državnoj naftnoj kompaniji Ina. Kako su državni odvjetnici rekli na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg suđenja, ne isključuju mogućnost da sudsko vijeće na osnovi dokaza na kraju optuženike osudi zbog samog ubojstva, umjesto zbog sudioništva, kao što je bilo u slučaju Krunoslava Pratesa.

Suci su na jučerašnjem ročištu pročitali i dokumente koje je obrana dostavila sudu, a riječ je o pismu koje je Perković posljednjih godina slao sudskom vijeću koje je sudilo Krunoslavu Pratesu, potom pismima Bundestagu i ministru unutarnjih poslova te tadašnjem hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu. Sadržaj pisama svodi se na pokušaj diskreditacije Vinka Sindičića, glavnog svjedoka optužbe u slučaju protiv Pratesa te mogućeg svjedoka i u ovom procesu. U pismu Franji Tuđmanu Perkovića se prikazuje kao osobu koja je pokušala dijelove nasilne emigracije privoliti na odustajanje od nasilja te koja se zauzimala za integraciju dijelova emigracije u hrvatsko društvo nakon proglašenja neovisnosti.

Za postupak je predviđeno 50 ročišta, a presuda bi trebala biti donesena potkraj travnja iduće godine.

Media servis/Dijana PAVLOVIĆ
SUĐENJE RAVNO ČUDU

Njemački Deutsche Welle prenosi reakcije iz njemačkih medija na suđenu hrvatskim obavještajcima. Dnevnik “Münchner Merkur” u tekstu pod nazivom “Ubojstvo tajne službe u Wolfratshausenu” smatra kako zapravo i samo izvođenje Perkovića i Mustača pred sud graniči s čudom. “Za činjenicu da Mustač, bivši šef tajne službe, i njegov djelatnik Perković, koji je upravljao odjelom 'Neprijateljska emigracija', od petka ipak pred Višim pokrajinskim sudom u Münchenu odgovaraju zbog ubojstva Đurekovića, može se zahvaliti jedino ulasku Hrvatske u Europsku uniju i upornosti Gizele Đureković. Udovica žrtve iz Wolfratshausena već se godinama bori za to da se ubojice njezina supruga kazni. Dugo su bivši agenti stajali pod zaštitom hrvatske Vlade. No tko želi u EU, mora se pridržavati pravila, a u ta pravila pripada i izručenje osumnjičenika drugim europskim zemljama”, piše “Münchner Merkur”.

IVO JOSIPOVIĆ

predsjednik RH

Očekujem pravedno suđenje

Na suđenje Perkoviću i Mustaču osvrnuli su se i pojedini hrvatski političari. "Očekujem pravedno i zakonito suđenje kao i u svim drugim slučajevima", rekao je predsjednik RH Ivo Josipović. Predsjednika Sabora Josipa Leku novinari su pitali očekuje li da bi suđenje moglo baciti novo svjetlo na hrvatsku povijest u tom razdoblju. "Povijest se ne može promijeniti, što god tko mislio da mislio. A kako će se istraživati i tko će donositi zaključke... Da vam budem iskren, radije bih da se posvetimo budućnosti, ne zanemarujem ni prošlost, ali bih puno radije da svoju energiju usmjerimo na budućnost", ustvrdio je Leko.

Možda ste propustili...

PREDSJEDNIK HDZ-A ZADOVOLJAN KAMPANJOM

"Vlada kvazinacionalnog spasa ne bi dugo potrajala"

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto