Osijek
HNS PREDLOŽIO IZNENAĐUJUĆE MJERE PUNJENJA PRORAČUNA:

Ide li GPP u koncesiju?!
Objavljeno 18. listopada, 2014.
Osim za GPP, HNS predlaže traženje privatnih partnera i za dio vrtića

Zbog porezne reforme, zbog koje bi Grad nagodinu mogao ostati bez 40 milijuna kuna, HNS je jučer izišao s prijedlogom prema Gradu i koalicijskim partnerima u sklopu kojega bi se Gradsko prijevozno poduzeće (GPP) dalo u koncesiju ili čak pokrenula njegova prodaja.

Osim toga, HNS predlaže i davanje 50 posto gradskih vrtića u privatnu koncesiju te da Vlada RH preuzme troškove tretiranja komaraca na području Osijeka od sljedeće godine.

- Dio novca iz nenamjenskih sredstava bez kojih sada ostajemo su i subvencije gradskim trgovačkim društvima. GPP prima najveću subvenciju, u iznosu od 20 milijuna kuna, i takvo financiranje sa smanjenim proračunom Gradu će biti nemoguće. Stoga smo za to da se pregovori oko prodaje ili koncesije uz zaštitne klauzule što prije započnu, da bi se što prije okončalo. U Hrvatskoj ne postoji ni jedan grad koji je javni prijevoz dao u privatno vlasništvo, ali u svijetu postoje uspješni primjeri. Time se ne bismo odrekli infrastrukture, odnosno pruga i vozila, a zadržali bismo i sufinanciranje karata za socijalne kategorije i učenike - rekao je jučer Vladimir Ham, predsjednik osječkog HNS-a i dogradonačelnik.

Postavlja se pitanje kako je moguće da bi se zakup GPP-a isplatio privatnom koncesionaru ako ta tvrtka iz godine u godinu radi s gubitcima, no predstavnici HNS-a tvrde kako zainteresiranih za tu investiciju već sada ima. Ta stranka predlaže i da 50 posto osječkih vrtića prijeđe u koncesiju privatnim zakupnicima.

- Došli smo do računice da bismo time uštedjeli šest milijuna kuna, a izračun smo radili na primjeru vrtića u Višnjevcu, koji Grad po djetetu subvencionira s 560 kuna, a vrtiće Centra za predškolski odgoj subvencioniramo s 900 kuna po djetetu - rekao je Stjepan Čuraj, predsjednik Županijske organizacije HNS-a, naglasivši da “cijene vrtića imaju izrazito socijalni karakter i one se ne smiju povisivati”. Zaključio je kako nikakve uštede na štetu socijalno ugroženih kategorija “nisu prihvatljiva opcija”.

Izneseni su i prijedlozi gradskoj upravi vezani uz troškove plaća zaposlenika Grada. Istaknuto je kako se značajne uštede mogu postići ukidanjem dodataka na plaće, bez diranja u plaće zaposlenika.

Nefreteta Z. EBERHARD
VRKIĆ: Želimo naći rješenje za daljnje poslovanje

O ovim HNS-ovim prijedlozima upitali smo i gradonačelnika Ivana Vrkića. “Grad ne želi prodati GPP, nego naći rješenje za daljnje poslovanje. Ako ne nađemo sredstva za finaciranje trgovačkih društava unutar proračuna, morat ćemo ih potražiti kod privatnih partnera. Proračun za 2015. je u izradi, a jedan od prijedloga je da Grad pronađe privatnog partnera za GPP, ali uz uvjet da se zaštite radna mjesta i cijena prijevozne karte. No ja ne želim razgovarati samo o GPP-u, nego i o Športskim objektima i ostalim trgovačkim društvima. Prođe li porezna reforma, ostat ćemo bez desetak milijuna kuna i nešto ćemo morati ukinuti. Hoće li to biti financiranje HNK-a, NK Osijek ili GPP-a, morat ćemo se dogovoriti, ali sigurno je to da neće biti na štetu građana”, rekao nam je jučer Vrkić.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike