Kultura
IZLOŽBA "MEĐUNARODNI DOŽIVLJAJ BAŠTINE XIX"

Fotografije Sonje Blažević i Petra Čvagića predstavljaju Hrvatsku
Objavljeno 17. listopada, 2014.

VALPOVO - Fotografije Sonje Blažević i Petra Čvagića predstavljat će s još šest fotografija mladih autora Hrvatsku na međunarodnoj izložbi "Međunarodni doživljaj baštine XIX". Fotografije su izabrane između 998 fotografija od 128 autora pristiglih na natječaj. Inače na fotografskom doživljaju baštine sudjeluje 19 zemalja i pokrajina, a dosada je na ovoj prestižnoj manifestaciji sudjelovalo ili pohvaljeno nekoliko mladih fotografa s valpovačkog područja: Suzana Koprivnjak, Ana Francuz (dva puta), Martina Horvatić, Zvonimir Jukić i Petar Čvagić, potvrdio nam je Dragan Francuz iz Fotokluba Valpovo.

Hrvatski fotosavez ove godine sedamnaesti put priređuje međunarodnu tu izložbu fotografija. Ona je rezultat opsežne programske aktivnosti namijenjene mladima do 21 godine starosti, koja je započela 1996. na inicijativu Ministarstva kulture Katalonije i kojoj se svake godine pridružuje sve veći broj - ne samo europskih - zemalja i pokrajina.

Nakana projekta, koji se priređuje u sklopu Europskih dana baštine pod pokroviteljstvom Vijeća Europe i uz potporu UNESCO-a, od samoga početka bila je usmjeriti što veći broj mladih na fotografiranje i razumijevanje kulturne i prirodne baštine. Zajednička izložba izabranih fotografija mladih autora iz svih zemalja sudionica priređuje se približno u isto vrijeme, u sklopu obilježavanja Europskih dana baštine, u svim zemljama i pokrajinama sudionicama, a cilj joj je razmjena ponajboljih fotografskih rezultata mladih autora iz različitih zemalja kako bi se dobila cjelokupna dimenzija odnosa mladih spram baštine. Izložba se krajem godine postavlja i u Palači Europe u Strasbourgu, u sklopu završne svečanosti projekta.

Projekt Međunarodni fotografski doživljaj baštine (International Heritage Photographic Experience - IHPE) dobio je 2008. godine Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu, plaketu Europa Nostra. U ovogodišnjem, 19. izdanju Međunarodnog fotografskog doživljaja baštine sudjeluje 19 zemalja i pokrajina iz Europe, Amerike i Afrike.

Kolekciju fotografija odabrali su Marina Viculin, Zlata Medak i Predrag Bosnar između 998 fotografija od 128 autora, a izložba će biti otvorena u Zagrebu u Galeriji Vinogradska, Vinogradska 14 u subotu, 18. listopada u 13 sati, a u Šibeniku u Galeriji Matija (Studio Galerije sv. Krševana), Petra Nakića bb u nedjelju, 19. listopada u 18 sati. Potom će biti postavljena i u drugim izložbenim prostorima u Hrvatskoj, među njima i u Valpovu. L.Aničić

Izložba će uz Zagreb, Šibenik i Strasbourg biti postavljena i u Valpovu

Možda ste propustili...

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

U GODINI U KOJOJ SLAVE 75. ROĐENDAN RADA

Kristina Opačić Vrućina postala prvakinja Ansambla LADO

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

PLESNA RADIONICA

Ilijana Lončar na 19. TREPS-u