Regija
ŠKOLSKI PROJEKT U KAPTOLU NA SVJETSKI DAN HRANE

Sami pravili hranu da bi je više cijenili
Objavljeno 18. listopada, 2014.

KAPTOL – Učenici i nastavnici OŠ Vilima Korajca iz Kaptola u povodu Svjetskog dana hrane pripremili su školski projekt kojim su u nekoliko radionica prikazali nastajanje hrane od polja do stola, ali se aktivno uključili i u pripremanje hrane.

– Dugo su se oni pripremali, a u projekt su uključeni svi učenici u školi te i učenici naše područne škole. Dosadašnjih godina radili smo Dan kruha, a sada smo to proširili osim kruha i na ostale proizvode zemlje. Projekt je napravljen i za to da učenici nauče o važnosti hrane, da vide koliko je teško napraviti jelo da bi ga više cijenili. Sve viškove hrane oni će dati onima kojima je potrebna - istaknuo je Nino Diklić, ravnatelj škole.

Dio hrane, kruha, pogača, brojnih slastica i kolača dužeg procesa pripremanja, učenici su pripremili s roditeljima kod kuće i donijeli ispred škole, a dio su sami pripremali. Tako su ribali jabuke, mutili tijesto, pravili jabučne kolače, rezali na kockice voće i pravili voćne salate, mutili smjesu i pekli palačinke, pravili voćne sokove, pekli kokice, tucali orahe i lješnjake, pripremali jezgre za kolače, nizali zrna i jesenske plodove u originalni nakit, a likovnjaci su to ukrašavali u žarkim bojama.

Hranu kao i sve koji su uključeni u projekt blagoslovio je kaptolački župnik, preč. Josip Klarić.

Kako je Kaptol poznat po češkim stanovnicima, naravno da je bilo i starih čeških kolača i slastica. Kuglof od crnog vina bio je dominantan kolač na stolu, koji su pohvalili svi koji su ga kušali. Malo smo tražili i ubrzo našli mamu koja ga je pripremila. To je Andrea Klinčić iz Kaptola, a uzeli smo i recept koji nam je ustupila. Uzmite i probajte, fini su.

Evo, za čitatelje donosimo recept, pa neka se okušaju u pripremi i oslade odličnim kolačem.(AGM Kruna)

Kuglof od crnog vina

l 300 g margarina

l 300 g šećera

l 5 jaja

l 375 g brašna

l 1,5 praška za pecivo

l 1,5 vanilin šećera

l 1,5 žličica kave

l 1,5 žličica cimeta

l 150 g nasjeckane čokolade

l 2 dl crnog vina

Prvo izraditi bjelanjke, zatim dodati šećer, žumanjke, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Na kraju dodati cimet, kavu, nasjeckanu čokoladu i crno vino. Sve dobro izmiješati kuhačom i smjesu izliti u kalup za kuglof. Peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva u pećnici.

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana