Objavljeno 18. listopada, 2014.
KAPTOL – Učenici i nastavnici OŠ Vilima Korajca iz Kaptola u povodu Svjetskog dana hrane pripremili su školski projekt kojim su u nekoliko radionica prikazali nastajanje hrane od polja do stola, ali se aktivno uključili i u pripremanje hrane.
– Dugo su se oni pripremali, a u projekt su uključeni svi učenici u školi te i učenici naše područne škole. Dosadašnjih godina radili smo Dan kruha, a sada smo to proširili osim kruha i na ostale proizvode zemlje. Projekt je napravljen i za to da učenici nauče o važnosti hrane, da vide koliko je teško napraviti jelo da bi ga više cijenili. Sve viškove hrane oni će dati onima kojima je potrebna - istaknuo je Nino Diklić, ravnatelj škole.
Dio hrane, kruha, pogača, brojnih slastica i kolača dužeg procesa pripremanja, učenici su pripremili s roditeljima kod kuće i donijeli ispred škole, a dio su sami pripremali. Tako su ribali jabuke, mutili tijesto, pravili jabučne kolače, rezali na kockice voće i pravili voćne salate, mutili smjesu i pekli palačinke, pravili voćne sokove, pekli kokice, tucali orahe i lješnjake, pripremali jezgre za kolače, nizali zrna i jesenske plodove u originalni nakit, a likovnjaci su to ukrašavali u žarkim bojama.
Hranu kao i sve koji su uključeni u projekt blagoslovio je kaptolački župnik, preč. Josip Klarić.
Kako je Kaptol poznat po češkim stanovnicima, naravno da je bilo i starih čeških kolača i slastica. Kuglof od crnog vina bio je dominantan kolač na stolu, koji su pohvalili svi koji su ga kušali. Malo smo tražili i ubrzo našli mamu koja ga je pripremila. To je Andrea Klinčić iz Kaptola, a uzeli smo i recept koji nam je ustupila. Uzmite i probajte, fini su.
Evo, za čitatelje donosimo recept, pa neka se okušaju u pripremi i oslade odličnim kolačem.(AGM Kruna)
Kuglof od crnog vina
l 300 g margarina
l 300 g šećera
l 5 jaja
l 375 g brašna
l 1,5 praška za pecivo
l 1,5 vanilin šećera
l 1,5 žličica kave
l 1,5 žličica cimeta
l 150 g nasjeckane čokolade
l 2 dl crnog vina
Prvo izraditi bjelanjke, zatim dodati šećer, žumanjke, brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer. Na kraju dodati cimet, kavu, nasjeckanu čokoladu i crno vino. Sve dobro izmiješati kuhačom i smjesu izliti u kalup za kuglof. Peći oko 45 minuta na 180 stupnjeva u pećnici.