Regija
GRADSKO VIJEĆE VUKOVARA - STIPENDIRANJE STUDENATA SAMO U RH

Vijećnici SDSS-a izostali, SDP bio
protiv, Gavrić o (ne)dvojezičnosti
Objavljeno 17. listopada, 2014.

VUKOVAR – Ni jučerašnji nastavak sjednice Gradskog vijeća Vukovara, prekinute 15. listopada zbog nedostatka kvoruma nakon što su vijećnici SDP-a i SDSS-a napustili vijećnicu, jer su im odbijeni amandmani, nije prošao bez prijepora. Naime, SDSS-ovci na sjednicu nisu došli.

Sporna je bila odluka o stipendiranju studenata koja je jučer ipak usvojena glasovima HDZ-a i HSP AS-a uz koje je ruku digla i HDSSB-ova Slavica Jelinić. Gradonačelnik Ivan Penava ranije je objasnio novu odluku prema kojoj se više neće stipendirati studenti koji studiraju izvan Hrvatske, a iznos stipendija bit će smanjen na 500 kuna mjesečno kako bi, rekao je, što veći broj studenata dobio stipendiju. Međutim, Klub vijećnika SDSS-a i SNS-a amandmanom je predlagao da se iz takve odluke izuzmu studenti pripadnici nacionalnih manjina koji studiraju u matičnim državama, jer se “ne može smatrati inozemstvom matična država pripadnika manjine”, što je dakle, bilo odbijeno. Na usvojenu odluku reagirao je SDP-ovac Goran Bošnjak, koji je u izjavi za medije rekao: “Odlukom o stipendiranju studenata grada Vukovara već na početku se pokazalo da HDZ krši predizborna obećanja, jer su najavljivali povećanja stipendija, a sad vidimo da tom odlukom ne samo što smanjuju stipendije nego i ograničavaju redovite studente, jer svi su imali pravo na stipendiju, dok mnogi od njih sada neće imati, osobito oni koji studiraju izvan granica Hrvatske, primjerice u Orašju, Mostaru i drugdje.”

Iz vukovarskog SDSS-a stiglo je pisano obrazloženje da ne dolaze na nastavak sjednice “zbog kršenja prava srpske zajednice u kontinuitetu”. Spominju da se prema Penavinom prijedlogu pripadnicima srpske zajednice “oduzima još jedno od prava koja su u civiliziranom svijetu uobičajena, a to je pravo na stipendiju, i studenata srpske zajednice ako studiraju na materinskom jeziku u matičnoj državi, Srbiji”. “Osim toga, na sjednici je predsjedniku Kluba vijećnika SDSS-a Dejanu Drakuliću na nezakonit način oduzeto pravo da podnese amandman, jer je on bio dvojezičan, čime su na najgrublji način prekršena prava vijećnika predviđena poslovnikom GV-a i Statutom grada Vukovara”, navodi se u SDSS-ovu dopisu, uz napomenu da će vijećnici te stranke ipak i dalje, u interesu građana, sudjelovati u radu Gradskog vijeća.

Predsjednik GV-a, starčevićanac Igor Gavrić, bio je zadovoljan što je odluka o stipendijama usvojena, ići će se u raspisivanje natječaja i broj stipendija će biti isti, oko 470, a dobit će ih, kako je istaknuo, studenti svih nacionalnosti koji studiraju u Hrvatskoj. “Vukovar je bio jedini grad u RH koji je stipendirao studente koji studiraju u inozemstvu. Na žalost, studenti koji studiraju u Novom Sadu ili Kragujevcu, 'nose' stipendije u Srbiju i nikad se neće vratiti u Vukovar, i ne vidim tu ništa sporno”, rekao je Gavrić. Komentirao je i izostanak SDSS-ovih vijećnika, rekavši kako je njihov amandman prihvaćen kao “nevažeći dokument”, jer je pisan dvojezično, istaknuvši kako je u Vukovaru službeni jezik hrvatski te se pritom pozvao na tumačenje Ministarstva uprave iz rujna 2011. godine “dok ne stigne drugačije”.

Sanja Butigan

Nema za stipendije, ima za nove pročelnike?

SDP-ovac Bošnjak lošom je ocijenio i jučerašnju odluku GV-a o unutarnjem ustroju grada Vukovara “gdje se s pet, broj odjela povećava na osam, a to znače i tri nova pročelnika čija je bruto plaća oko 20.000 kuna”. “S jedne strane nemamo novca za stipendije, a s druge povećavamo broj odjela u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji. Naravno da je to i prigoda da se zaposle podobni, a da se oni sposobni i koji imaju veze s bivšim gradonačelnikom stave na stranu, iako je u ovom ustroju Grad Vukovar postizao velike rezultate. Čim je došao HDZ, nema za stipendije, ali ima za zapošljavanje i povećavanje broja pročelnika”, rekao je Bošnjak.

Odgovorio je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček (HSP AS), objasnivši da dio odjela nije efikasno radio zbog velikog opsega pa je zato i predložen novi odjel za turizam i kulturu. U prilog tvrdnji o neefikasnosti naveo je Odjel za gospodarstvo koji je u pola godine lani ostvario samo sedam posto proračuna, a broj nezaposlenih je rastao. Nije mogao reći hoće li novi odjeli značiti i nova zapošljavanja.

Možda ste propustili...

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana