Regija
KLUB LIJEČENIH ALKOHOLIČARA VALPOVŠTINE

U 45 godina pomoć potražilo 425 ovisnika o alkoholu
Objavljeno 18. listopada, 2014.
Vraćanje sreće i mira u obitelj – rezultat je koji nema cijene

VALPOVO – Klub liječenih alkoholičara Valpovštine ovih je dana proslavio veliki jubilej – 45. obljetnicu osnutka i vrlo uspješnog rada tijekom kojeg su mnogi pojedinci i obitelji zahvaljujući podršci Kluba u svojim životima uspjeli okrenuti novu stranicu i dati mu kvalitetniji sadržaj u kojem nema mjesta ovisnosti. U povodu toga u Centru kulture Katančić održana je svečana sjednica Kluba u nazočnosti brojnih članova i gostiju koji su došli čestitati na značajnoj obljetnici, ali i izraziti podršku u daljnjem radu članovima i dugogodišnjoj predanoj stručnoj djelatnici, terapeutkinji s 30-godišnjim stažem u ovom Klubu dr. Blaženki Gregorić. Ona je prezentirala neke od segmenata rada Kluba koji je i danas jedan od najsvjetlijih primjera uspješne borbe protiv alkoholizma.

Udruga liječenih alkoholičara Valpovštine osnovana je 14. listopada 1969. godine na inicijativu socijalnog radnika Franje Ugljarevića, (koji ima 39 godišnji staž u ovom Klubu) i koji od tada kontinuirano radi. Iako je osnovan pri tadašnjem Kombinatu "Đuro Salaj", od prvog dana bio je otvorenog tipa, odnosno primao je osobe s problemom ovisnosti, bez obzira na to gdje rade i iz kojeg su mjesta, tako da i danas Klub ima članove i iz mjesta koja ne pripadaju Valpovštini.

- Danas u Klubu imamo mamo 18 aktivnih članova: 12 muškaraca, 2 žene i 4 člana obitelji, jer alkoholizam je obiteljska bolest i u liječenju trebaju sudjelovati i članovi obitelji. Članstvo je doživotno i vrlo često nam u Udrugu dođu i članovi koji više ne dolaze redovito. Tijekom proteklih 45 godina kroz Klub je prošlo 425 osoba koji su tražile pomoć: 370 muškaraca i 55 žena, a ako računamo i minimalno po dva člana obitelji, riječ je o ukupno 1275 osoba i na postignute rezultate u radu s njima izuzetno smo ponosni - kazala je dr. Gregorić.

Aktivnosti Kluba temelje se prije svega na prevenciji i liječenju alkoholizma, ali i drugih bolesti ovisnosti. Sastanci Kluba održavaju se jednom tjedno: ponedjeljkom od 20 do 22 sata. Osim sastanaka, Klub organizira i predavanja te radionice s mladima uz dovođenje eminentnih stručnjaka u Valpovo. Velika pozornost pridaje se i socijalnoj rehabilitaciji ovisnika koje podrazumijeva zajedničko ljetovanje s članovima udruge MI u Velom Lošinju, izlete, hodočašća u Međugorje, odlaske na kazališne predstave, ali i suradnju s drugim Klubovima liječenih alkoholičara, ovisnicima iz zajednice Cenacolo, Crvenim križem Valpovo te rad s obiteljima.

Uz dr. Blaženku Gregorić, dr.med., specijalist opće medicine, od ove godine, u sklopu specijalizacije iz psihijatrije, značajno pomaže i Marina Kuncinam-Đurković dr.med.

- Razmišljajući o dužini apstinencije članova naše Udruge, odlučila sam da neću zbrajati dane i godine. Može li se izmjeriti sreća ili tuga? Postoji li mjerna jedinica straha koji partner osjeća iščekujući u kakvom će se stanju partner koji pije vratiti kući ili razočaranja i stida koje dijete osjeća gledajući roditelja pod utjecajem alkohola? A svaki će vam član obitelji uvijek reći da i samo jedan dan mira i sreće - nema cijene - poručila je dr. Gregorić.

Lidija ANIČIĆ

Osim sastanaka, Klub organizira i predavanja te radionice s mladima uz dovođenje eminentnih stručnjaka u Valpovo

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

PREVENTIVNI PROGRAM “DUGINE BOJE”

Prepoznati tuđe i vlastite osjećaje

Najčitanije iz rubrike