Regija
ISTOK ČVRSTO “DRŽI” ZAČELJE

Više od 400 gospodarstvenika blokirano za 190 milijuna kn
Objavljeno 18. listopada, 2014.
U Vukovarskoj županiji prosječna plaća za četvrtinu niža od državnog prosjeka

ŽUPANJA – Vukovarsko-srijemska županija i dalje je na začelju prema gospodarskim pokazateljima. Izostanak investicija, veliki rashodi, niska konkurentnost poduzetnika, nemogućnost investiranja, visoka stopa nezaposlenosti… gorući su problemi krajnjeg istoka Hrvatske.

- Svi pokazatelji kažu da gospodarska aktivnost pada, da pada ukupan prihod, dobit poduzetnika sve je manja, sve je više blokiranih poduzetnika, ali i onih koji odustaju od poduzetništva, i to je ono što nas treba zabrinuti - upozorava pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo VSŽ Zdenko Podolar.

A tu je i problem depopulacije i masovni odlazak mladih visokoobrazovanih ljudi koji su prisiljeni ići trbuhom za kruhom. Sve se odrazilo i na manjak prihoda u županijskom proračunu, na pad bruto domaćeg proizvoda za 0,4 posto u prvom kvartalu ove godine te velik broj blokiranih gospodarstvenika, odnosno malih i srednjih poduzetnika.

Na dan 30. lipnja 2014. u VSŽ-u blokirano ih je bilo čak 414, a iznos nepodmirenih obveza doseže 193 milijuna kuna. Prosječna plaća u najistočnijoj županiji u 2013. godini iznosila je 3608 kuna, dok je u ostatku Hrvatske veća za čak 24,5 posto, točnije 4778 kuna, a slična je situacija i u prvih šest mjeseci ove godine.

Osim u gospodarstvu, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić upozorava i na nikada lošiju situaciju u poljoprivredi, posebice nakon svibanjskih poplava koje su poharale istok županjske Posavine. Još jednom je apelirao na mjerodavne upozorivši na to da, ako hitno ne dođe do pravedne odštete poljoprivrednika za pretrpljene štete, na poplavljenom području neće biti jesenske, ali ni proljetne sjetve.

I Podolar i Galić se slažu da su strukturne reforme na nacionalnoj, ali i na županijskoj razini, neizostavne. Bez novih investicija nema napretka, jer samo će one dovesti do novih ulaganja i otvaranja radnih mjesta, a samim tim i podizanja kupovne moći. A za gospodarski oporavak važna je i decentralizacija upravljanja prirodnim resursima, poticanje zapošljavanja i poduzetnika kao i jačanje poduzetničke infrastrukture. Nedopustivo je, upozoreno je i na Županijskoj skupštini, da prirodnim potencijalima VSŽ-a upravlja Zagreb i onemogućava mu da utječe na kreiranje vlastite sudbine.

- Mi intenzivno radimo na privlačenju investitora za pokretanje investicijskog ciklusa, putem klastera, Županijske razvojne agencije i kroz rad lokalnih razvojnih agencija pružamo poduzetnicima institucionalnu i stručnu pomoć pri izradi i realizaciji poduzetničkih projekata i ideja. Sukladno materijalnim mogućnostima, dajemo financijsku potporu kod izrade, realizacije ili financiranja projekata - istaknuo je pročelnik Podolar.

VSŽ se teškom mukom izborio za to da se i prehrambena i drvna industrija, kao pokretači gospodarskog razvoja, uvrste u industrijsku strategiju Vlade RH 2014 – 2020. godine koja je naglasak stavila na IT i elektroindustriju, a koje ta županija nema.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Inkubatori u Drenovcima i Vukovaru

Preko razvojne agencije Hrast Županija aplicira na brojne natječaje EU-a. “Prije nekoliko dana bili smo na prezentaciji projekta Poljoprivredno-prehrambeni inkubator u Drenovcima, gdje će se realizirati 12,5 milijuna kuna vrijedna investicija koja će služiti za razvoj poduzetništva na tom području”, kaže Podolar. A tu je i vukovarski poduzetnički inkubator vrijedan 900 tisuća eura. “Sve je sada ostalo na malim i srednjim poduzetnicima, a mi im moramo pomoći da uhvate zamah i da poduzetništvo krene, što će u konačnici dati dobre rezultate”, zaključuje Podolar.

Prehrambena

i drvna industrija jedva su uvrštene u industrijsku strategiju Vlade

Možda ste propustili...

DVOSTRUKI “FESTIVAL DEMOKRACIJE”

Na isti dan izbori za EU i mjesne odbore

PROJEKT ZA RASTEREĆENJE RODITELJA

Traže 50.000 € za dječje aktivnosti

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike