Mozaik
BURAN LJUBAVNI ŽIVOT KANTAUTORICA KOJA SUTRA NASTUPA U ZAGREBU

Joan Baez ljubovala je s Bobom Dylanom i Steveom Jobsom
Objavljeno 18. listopada, 2014.

Poznata folk-pjevačica koja sutra, 19. listopada, nastupa u Zagrebu, iza sebe, osim fascinantne glazbene prošlosti i brojnih nagrada, imala je ljubavne veze s dvije iznimne ličnosti – s Bobom Dylanom i Steveom Jobsom. Joan i Bob upoznali su se u New Yorku davne 1963. godine, nakon čega ubrzo ostvaruju ljubavnu vezu te počinju zajedno nastupati. Oboje su bili istaknuti sudionici raznih pokreta za građanska prava pa su tako zajedno sudjelovali i u velikom pohodu na kojem je veliki Martin Luther King održao svoj slavni govor. Kako je u to vrijeme Dylan tek započinjao svoju karijeru Joan je bila ta koja ga je predstavila široj folk-javnosti. Jedan od njezinih najvećih hitova „Diamonds and Rust“ posvećen je upravno njemu. Nakon dvije godine Dylan je okončao njihovu vezu, a čak 44 godine poslije javno joj se ispričao za način na koji je to učinio, na premijernom prikazivanju dokumentarca o njenoj životnoj priči „Joan Baez: How Sweet the Sound“, u Torontu.

Joan se s osnivačem Applea, Steveom Jobsom, upoznala 1982. godine, kada je njemu bilo 27 godina, a njoj 41. U svojoj biografiji koju je pisao Walter Isaacson, Jobs je izjavio da je to bila „ozbiljna veza između dvoje slučajnih prijatelja koji su postali ljubavnici“. Neki njegovi prijatelji smatraju da ga je Joan privukla zbog veze s Dylanom, kojim je Jobs oduvijek bio fasciniran. Veza je okončana kada je postalo jasno da Jobs želi djecu, a Joan ne.

U sklopu mnogih turneja po SAD-u i šire, u posljednje vrijeme ističe se ulazak njenog debutnog albuma “Joan Baez” iz 1960., u Grammy Hall of Fame te posebno priznanje dobiveno 2012. godine od Amnesty Internationala za izniman doprinos globalnoj borbi za ljudska prava. Među brojnim nagradama koje je osvojila, Joan je ponosna vlasnica nagrade za životno djelo koje dodjeljuje Recording Academy. Album iz 2008. godine “Day After Tomorrow” dobio je pohvale glazbenih kritičara i bio nominiran za Grammy. Ulaznice za koncert, koji će se održati u kinu Studentskog centra, u prodaji su po cijeni od 220, 295 i 360 kuna, ovisno o poziciji u dvorani, a kupnja je moguća na svim prodajnim mjestima Eventima te na www.eventim.hr.(T.K.)

Ulaznice su u prodaji po cijeni od 220, 295 i 360 kuna putem Eventima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike