Magazin
TJEDNI OSVRT

I političari i narod u totalnom kurcšlusu
Objavljeno 18. listopada, 2014.
Kao i od prvog dana, ne zna se što o ključnim problemima misli ili ne misli Milanović, i zna li uopće što mu rade ministri

Šef države, predsjednik Ivo Josipović još ne zna je li za monetizaciju autocesta ili protiv nje. Navodno, nema točne podatke “za i protiv” toga za hrvatske građane prebnog pitanja.

No, ako je ovih dana, s obzirom na zauzetost kampanjom za predsjedničke izbore, ipak stigao negdje pročitati da je za referendum protiv monetizacije u samo nekoliko dana skupljeno više od 160 tisuća potpisa, možda već danas i on bude protiv. U početku nije znao što bi rekao i o inicijativi Željke Markić o preferencijalnom glasanju, ali kada je shvatio da ju je također podržalo više od 380 tisuća građana, pisao je čak direktno predsjedniku Sabora Josipu Leki da to stavi na dnevni red uz nastojanje da se oko tog političkog pitanja odluči konsenzusom. Svi su se čudili što je zaobišao “bi - ne bi” premijera Zorana Milanovića. Jer treba podsjetiti da u strahu za vlastitu fotelju, baš kao i šef HDZ-a Tomislav Karamarko, prijedlog izravnog biranja saborskih zastupnika nije podržavao. Sad se pak predomislio. Isti scenarij možda se ponovi i s autocestama, jer eto i Karamarko je javno, možda ni ne znajući precizno što potpisuje, ipak potpisao protiv monetizacije. Zašto bi se Milanović i u ovom slučaju mogao predomisliti? Pa čak je i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić došla do zaključka da se protiv 500, 600 i više tisuća građana koji se protive monetizaciji, ne može ići. A to njezinom HNS-u možda ipak malo u izbornoj godini i pomogne. Hoće li pak Vlada ustrajati protiv tolike kritične mase, vidjet ćemo, no teško je u to povjerovati. Pa makar i ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić podnio ostavku. Kada smo već kod ostavki, nju je najavio i ministar zdravlja Siniša Varga jer mu ministar financija Boris Lalovac ne dopušta izdvajanje HZZO-a iz riznice i mogućnost da upravlja s čak 22 milijarde kuna. Lalovac vjerojatno ima i pravo jer se i sam osvjedočio da Varga baš i ne zna s novcem, budući da se u vrlo kratkom vremenu našao u više afera. U svakom slučaju, kao i od prvog dana, tako i danas naprosto se ne zna što radi Vlada, da li uopće vlada, što o ključnim problemima misli ili ne misli Milanović, a kamoli zna li uopće što mu rade ministri.

I glavni korektiv, što bi zapravo trebao biti, predsjednik najjače oporbene stranke Karamarko, također zaluta, pa je jednom za Željku Markić, drugi put protiv, a onda ga na red pozovu s Kaptola, pa ponovno preokrene priču, sve kao zbog velike brige za sudbinu opljačkanog hrvatskog naroda. Zna se u posljednje vrijeme na nebitna pitanja čak i zapjeniti, tako da zaboravi i tko im je stvarna predsjednička kandidatkinja. A ona je Kolinda Grabar Kitarović, ovih dana s povezom na desnoj ruci.

Piše: Damir GREGOROVIĆ

Možda ste propustili...

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

USUSRET SEZONI EVENATA: GORAN ŠIMIĆ, PODUZETNIK - NJEGOVA PRIČA

Ja sam dijete Slavonije, tamo sam naučio većinu toga što znam i radim

2

KAMPANJA - ZAVRŠNI KRUG

Mate Mijić: Velika dosada
koja srećom kratko traje

3

HRVATSKE POETSKE PERSPEKTIVE: IVANA LULIĆ, O SEBI I SVOJOJ KNJIZI PJESAMA..

U danu uvijek pronađem vremena da stanem, da se isključim i osjetim