Magazin
IVO JOSIPOVIĆ

Volio bih konsenzus oko izbornih promjena
Objavljeno 18. listopada, 2014.

Predsjednik Ivo Josipović pozdravio je odluku Predsjedništva SDP-a da u saborsku proceduru upute izmjene izbornog zakona. Josipović očekuje da će taj prijedlog, koji je na tragu njegove inicijative, dobiti podršku svih stranaka.

- Volio bih da sve stranke prihvate tu inicijativu. Inače, kao što sam u pismu i naglasio, volio bih da se unutar Sabora, jer on je naše najviše predstavničko tijelo, postigne određeni konsenzus o napretku i unapređivanju našeg političkog, posebice izbornog sustava. Proces je otvoren i nadam se dobrom rezultatu - rekao je Josipović o SDP-ovu potezu prema kojem bi se već na idućim parlamentarnim izborima moglo uvesti preferencijalno glasovanje.

Nakon svečanosti 105 godina zagrebačkog Zavoda za hitnu pomoć Josipović je komentirao i stanku u Saboru. Podsjetimo, stanku je tražio HDZ nakon ocjene njihova Ivana Šukera kako je nedopustivo da je Josipović pismo upućeno predsjedniku Sabora dao u javnost prije nego su isto vidjeli zastupnici.

- Pismo je išlo najprije predsjedniku Sabora. Kako će se ono dalje unutar Sabora procesuirati, to zaista nije moja stvar - naveo je Josipović.

Predsjednik smatra da nezadovoljstvu dijela zastupnike nema razloga.

- Vidjeli smo, neki su ljutiti, neki su zadovoljni. To je isto tako dio demokracije i pluralizma u Saboru. Ne vidim razloga za ljutnju. Mislim da će svi koji pročitaju pismo vidjeti da je ono dobronamjerno i u cilju unapređivanja političke situacije u Hrvatskoj - smatra predsjednik.

Josipović je komentirao i sve glasnije spominjanje 11. siječnja 2015. kao mogući datum predsjedničkih izbora.

- Meni svaki termin odgovara. Koji će Vlada izabrati, tek treba vidjeti - dodao je Josipović.(VLATKA KOREN/MS)

Možda ste propustili...

IRAN I IZRAEL: SMRTNI NEPRIJATELJI

Eskalacija rata u sjeni

VELEPOSLANIKOV IZBOR

Kopanje po mraku

Najčitanije iz rubrike