Objavljeno 17. listopada, 2014.
Ovotjedni Zeleni četvrtak, tradicionalna manifestacija na osječkim tržnicama, u svakom smislu bio je neobičan, a istovremeno vezan uz Svjetski dan hrane. Tako su predstavnici Eko rural neta ovaj put obišli vrtićarice u DV Sjenčica, gdje su donijeli vrlo neobične proizvode – med s lješnjacima, čokoladom, narančama, sezamom, ali i žižule (kineske datulje) te jedno malo zrno pšenice. Naime, zbog lošeg vremena nisu se, kako je prvobitno bilo zamišljeno, okupili na tržnici na Sjenjaku, no to nije omelo dobru zabavu i učenje o nastanku hrane.
- Ispričali smo im o nastanku brašna kroz sve faze, od zrna preko pljevice i zanimljivo je da su djeca uglavnom znala kako nastaje brašno, što nas je vrlo ugodno iznenadilo. Razgovarali smo i o nastanku pahuljica, a dali smo naglasak i na problem gubitka i bacanja hrane. Naposljetku smo se zasladili vrlo neobičnim proizvodima, zahvaljujući našim OPG-ima, ali i kušali kruh koji smo ispekli od pira - ispričala je Ljiljana Olujić iz Eko rural neta. Podsjetimo, ovo je već treći Zeleni četvrtak koji je organiziran u svrhu edukacije najmlađih, i to o pitanju zdrave hrane i održivog razvoja. Eko rural net nastavlja i dalje svoju promociju, u što će uključiti i sve ostale dječje vrtiće u Osijeku. M.Mihelić