Osijek
ŠOKAČKA GRANA DESETI PUT ORGANIZIRALA DANE KRUHA

Najbogatiji stol Šokaca i privlačni
proizvodi učenika Trgovačke škole
Objavljeno 16. listopada, 2014.
Na Danima kruha sudjelovale su i udruge nacionalnih manjina

U udruzi Šokačka grana za ovogodišnjih dana kruha bili su izuzetno ponosni, naime deseta je ovo godina kako su u prigodi Svjetskog dana hrane organizirali ovu manifestaciju u slavu najpoznatije namirnice ovog podneblja.

U prostorijama udruge, u društvenom domu u Ulici kralja Petra Svačića, tako su u srijedu u večernjim satima održali jubilarni festival kruha na koji, uobičajeno, pozivaju i druge srodne udruge.

Na njihov poziv tako se sa svojim specijalitetima od kruha i brašna odazivaju iz Zavičajnog kluba Zagorec iz Josipovca, čiji su članovi ponosni na kolače od dizanog tijesta. Sudjeluju i udruge kulturnih manjina, pa tako Makedonci skreću pozornost na svoju varijantu “štipskih” pogačica, a Mađari pak na “masti kruha” s ljutom paprikom.

Višnjevački KUD Zlatni klas pobrinuo se za okrijepu - goste su nudili domaćom rakijom višnjevačom. Njihov član Zoran Turkalj, tesar po struci, pokazao je umijeće izrade samica i prima. Iako je najveći i najbogatiji stol bio kod “Šokaca”, ipak sa simpatijom više se navirivalo na stol Trgovačke i komercijalne škole Davor Milas. Poslali su ondje pobjednike svojih školskih dana kruha, bili su to učenici 3.k3 razreda koje je predvodila razrednica Tatjana Petrač. Štoviše, učenici ove škole nastupili su i u dijelu kulturno-umjetničkog programa, gdje su nastupili njihovi tamburaši i dio školskog pjevačkog zbora.

Nastavno u ovom programu nastupila je i ženska pjevačka skupina Šokice te samičar Franjo Verić. Ipak najviše simpatija odlazi na stranu najmlađih. Dječja folklorna skupina Šokačke grane odglumila je, otplesala i otpjevala igrokaz Puvačicin san.

Dario KUŠTRO
OBLJETNIČKI KONCERT

Goste, zbog opravdanog izostanka Vere Erl, predsjednice Šokačke grane, pozdravio je dopredsjednik Matija Domaćinović, koji je najavio održavanje velikog koncerta u čast Julija Njikoša (26. listopada), za kojeg će biti i svečano obilježena deseta godišnjica djelovanja Šokačke grane.

Možda ste propustili...

DJELATNICI VODOVODA SU NA TERENU

Nastavak ispiranja mreže hidranata

TEEN ZBOR INSTITUTA POLIFONIJA

Prva nagrada s pohvalom cum laude u Belgiji

KAD SE MALE RUKE SLOŽE - SVE SE MOŽE

Stambeni kontejner za baku Koviljku je stigao

Najčitanije iz rubrike