Mozaik
NOVI GLAZBENI SHOW "HRVATSKI BROJ JEDAN"

"Zeko i potočić" 17. najslušanija
pjesma svih vremena u Hrvatskoj
Objavljeno 17. listopada, 2014.
Svaka će emisija ugostiti glazbenike i nastupit će brojne estradne zvijezde

Na RTL Televiziji večeras (petak, 17. listopada) točno u 20 sati počinje emitiranje novog atraktivnog glazbenog showa pod nazivom "Hrvatski broj jedan", u kojemu će se, tijekom osam emisija, utvrditi ljestvica od 40 najslušanijih pjesama u Hrvatskoj dosad, a na kraju će se otkriti i koja je to pjesma bila "broj jedan" svih vremena.

No, i prije početka showa u Osijeku je "procurila" informacija da je prelijepa pjesmica "Zeko i potočić" autora Branka Mihaljevića, zasigurno najpopularnija dječja pjesmica na ovim prostorima, na toj "vječnoj" ljestvici navodno zauzela respektabilno 17. mjesto. Potvrdili su nam to jučer u Dječjem kazalištu Branka Mihaljevića, gdje su članovi glazbene redakcije RTL-a zvali u potrazi za informacijama o pjesmi i njezinu autoru.

- Ponosni smo što je baš naš 'Zeko i potočić', koju je skladao autor po kojemu naše kazalište nosi naziv, zauzeo visoko 17. mjesto, iako bih se ja čak kladio, zbog popularnosti te pjesme, da će biti i na višoj poziciji. U svakom slučaju svevremeni 'Zeko i potočić' može se još uvijek čuti kod nas na kazališnim daskama jer predstave 'Zeko, Zriko i Janje', čije je ona veliko finale, igra neprekidno već više od pola stoljeća, za koje vrijeme je imala više od 700 izvedbi - priča Ivica Lučić, ravnatelj DK Branka Mihaljevića. Neslužbeno doznajemo da će tijekom showa "Zeko i potočić" otpjevati jedna naša glazbena diva, no njezino ime još se ne smije iznositi.

Inače, „Hrvatski broj jedan“ je glazbeni show nastao prema ideji „The Ultimative Chart showa“. Koncept ove zabavno glazbene emisije temelji se na ljestvici Top 40 (pjesama uglavnom iz Hrvatske s ponekim izletom u bivšu Jugoslaviju) prezentiranoj kroz videoklipove, odnosno spotove, komentare poznatih Hrvata iz sfera javnog života, odnosno šoubiznisa i estrade, komentare glazbenih gostiju na temu emisije koju "moderira" trust glazbenih mozgova predvođen voditeljem, Davorom Dretarom Dreletom. Uz kućni bend koji će se pobrinuti da atmosfera na setu od početka do kraja ostane u veselom ritmu, svakog petka će tim glazbenih stručnjaka ugostiti i glazbene zvijezde. Spomenuti „dream team“ čine Siniša Škarica - legendarni hrvatski producent i glazbeni urednik, Ante Perković - glazbeni kritičar, publicist i općenito glazbeni znalac, Dubravko Jagatić - rock-kritičar, audiofil i zaljubljenik u glazbu, Zvonimir Dusper Dus - multiinstrumentalist, glazbeni znalac i producent te Ivana Radić, statističarka.

- Svaka emisija ugostit će glazbenike, nastupit će brojne estradne zvijezde, a top-ljestvica sadržavat će četrdeset pjesama karakterističnih za tematiku kojom se emisija bavi, od najuspješnijih pjesama svih vremena do najvećih hitova današnjice. Ljestvica nastaje kombinacijom prijedloga od strane glazbenih stručnjaka i objektivnih statističkih podataka prikupljenih iz povijesnih top-ljestvica, broja puštanja u eter, odnosno izvođenja i, naravno, prodaje. Svi su podaci prošli i statističku analizu - ističu na RTL-u.

Tomislav LEVAK
 
 
Napokon statistika

U osam emisija će se tim glazbenih stručnjaka, uz pomoć voditelja i gostiju u studiju, baviti raznim temama. Otkrit će koja je to najuspješnija hrvatska pjesma u povijesti Lijepe Naše, zatim će dokučiti koja je bila najuspješnija ljetna pjesma u Hrvatskoj te koja će se pjesma okititi titulom najuspješnije ljubavne pjesme u Hrvata. Zbrajat će, oduzimati i računati ne bi li došli i do najuspješnije dalmatinske pjesme, otkrit će vam i koji je to najuspješniji hrvatski dance hit 90-ih te koja je najuspješnija pjesma u Hrvatskoj 80-ih godina. "Napokon ćemo, statistički gledano, saznati i koji je to najuspješniji bend u Hrvatskoj i otkriti najuspješniji hit današnjice", najavljuju na RTL-u.

Najčitanije iz rubrike