Svijet
OPSADNO STANJE U GLAVNOM GRADU SRBIJE

Putin: Srbija će uvijek biti naš najbliži suradnik
Objavljeno 16. listopada, 2014.
Nikolić je izjavio kako narod u Srbiji gleda na Rusiju kao bratsku zemlju

U Beogradu je jučer bilo opsadno stanje i provedene su do sada neviđene mjere sigurnosti zbog dolaska ruske delegacije od 150 ljudi koju je predvodio predsjednik Rusije Vladimir Putin.

U brojnom ruskom izaslanstvu koje je u glavni grad Srbije stiglo s tri zrakoplova bili su, među ostalima, ministar za izvanredne situacije i civilnu obranu Vladimir Pučkov, ministar energetike Aleksandar Novak, predsjednik uprave plinske kompanije Gazprom Aleksej Miler, načelnik federalne carinske službe Andrej Beljaninov i načelnik Federalne migracijske službe Konstantin Romodanovski.

Uoči vojne parade “Korak pobjednika”, prve u Srbiji nakon gotovo 30 godina, Putin i srpski predsjednik Tomislav Nikolić položili su vijence na Novom groblju u Beogradu te su se upisali u spomen-knjigu. Kako prenosi Blic Nikolić je napisao: “Zastavu slobodnog Beograda i Srbije koju ste podigli 20. oktobra 1944. i danas čvrsto držimo u zahvalnim rukama”, a Putin: “Uvijek ćemo pažljivo čuvati uspomene o sovjetskim i jugoslavenskim ratnicima koji su dali svoj život za mir u Europi, sve to pamtimo, i pothvat koji je omogućio da se približi naša zajednička velika pobjeda. Poklanjamo se njihovom junaštvu i požrtvovnosti”.

Uslijedio je susret dvaju predsjednika u Palati Srbija. Naglašeno je kako su dvije zemlje prijateljske. Nikolić je izjavio kako narod u Srbiji gleda na Rusiju kao bratsku zemlju, a Putin je zahvalio građanima Srbije na pozivu za obilježavanje 70. godišnjice oslobođenja Beograda te dodao kako se odnosi između ove dvije zemlje zasnivaju na dugogodišnjem prijateljstvu. Predsjednik Nikolić odlikovao je Vladimira Putina za izuzetne zasluge u unapređivanju saradnje Srbije i Rusije. “Prihvaćam odlikovanje kao znak ljubavi Srbije prema Rusiji i ruskom narodu. Želim vas uvjeriti da će Rusija uvijek prihvaćati Srbiju kao najbližeg suradnika”, rekao je Putin.

Nakon sastanka s predsjednikom Nikolićem, Vladimir Putin se sastao i s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem. Kako javlja dopisnik Dnevnog avaza iz Beograda tisuće građana kretale su se gradom prema Ušću gdje je održana spektakularna vojna parada. Tijekom dana na ulicama Beograda viđeni su i pripadnici nacionalističkih i ekstremističkih organizacija.

Eduard SOUDIL
Nacizam se vraća

Kako piše britanski Guardian, Putin je dao intervju beogradskoj Politici prije svog dolaska u Beograd, u kojem je govorio i o ponovnom buđenju nacističke ideologije. “Na žalost, cjepivo protiv nacivirusa razvijeno na suđenju u Nürnbergu gubi svoju učinkovitost u nekim europskim zemljama. Jasan pokazatelj ovog trenda je otvorena manifestacija neonacizma koja je postala normalna u Latviji i drugim baltičkim zemljama”, izjavio je Putin za Politiku. “Danas je naš zajednički cilj suprotstaviti se glorificiranju nacizma, suprotstaviti se revidiranju rezultata Drugog svjetskog rata, a time i boriti se protiv bilo kakve pojave rasizma, ksenofobije, agresivnog nacionalizma i šovinizma.”

Možda ste propustili...

PROŠIRENJE EU-A I “PUNA IZVEDBA” SCHENGENA

Slovenija poziva susjede na ukidanje kontrola na granici

PRVI PUT: KAZNA SAD-A VOJNOJ JEDINICI IZRAELA?

Izrael: Sankcije bi bile moralno dno

Najčitanije iz rubrike