Novosti
PODRŽALI MILANOVIĆA

SDP za preferencijalne glasove i ulazak fondova u monetizaciju autocesta
Objavljeno 16. listopada, 2014.

Predsjedništvo SDP-a na svojoj je sjednici odlučilo u saborsku proceduru uputiti izmjene izbornog zakona kako bi se već na parlamentarnim izborima 2015. godine primijenilo preferencijalno glasovanje, prema modelu kakav se primjenjuje na izborima za Europski parlament. Ako to bude prihvaćeno, birači bi na sljedećim izborima izravno zaokruživali jedno ime na listi. O tome je i predsjednik Ivo Josipović pisao ovih dana predsjedniku Sabora Josipu Leki, s molbom da se pokuša postići konsenzus, pa će o tome raspravljati i Predsjedništvo Sabora. “Želimo omogućiti građanima veću participaciju u odabiru zastupnika", rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Vrh SDP-a podržao je i premijerov prijedlog o monetizaciji autocesta - da se u to uključe i mirovinski fondovi, radi izbjegavanja “kamatarenja” na štetu građana te osiguravanja dodatnih prihoda mirovinskih fondova, što bi im omogućilo povećanje kapitala. Spram monetizacije jedini je rezervu izrazio Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan. On se usprotivio i izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi kojima bi se trima velikim gradovima prenijele ovlasti županija, pa je to skinuto s užeg kabineta Vlade i prolongirano za neku od sljedećih sjednica.

Vrh SDP-a je dobrim ocijenio rezultat stranke na izborima u Sisačko-moslavačkoj županiji. Izrazili su podršku svom kandidatu za župana Davorku Vidoviću, koji je s 33 posto glasova ušao u drugi krug.I.Bošnjak

ŽELJKA MARKIĆ

U ime obitelji

Tešku bolest liječe šećernom vodicom

Članica Organizacijskog odbora inicijative U ime obitelji Željka Markić smatra da je to, što u svojim najavama o promjeni izbornog zakona nude SDP i predsjednik Josipović, kao da se pacijent koji boluje od teške bolesti može izliječiti šećernom vodicom. Spomenula je i “veliki demokratski zaokret” Josipovića i Milanovića, jer su shvatili da je preferencijalno glasovanje važno.